Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RADETU MILOSAVLJEVIĆU URUČENA NAGRADA „ŽIVOJIN PAVLOVIĆ“

JAGODINA – Književna nagrada „Živojin Pavlović“ za najbolju knjigu proze pisaca iz Jagodine za prošlu godinu uručena je književniku i publicisti Radetu Milosavljeviću za knjigu – monografiju „Dečiji ustaški logor Jastrebarsko“.

Knjiga je objavljena u izdanju Izdavačke kuće „Gambiti“ iz Jagodine, a govori o stradanju dece, najviše srpske nacionalnosti iz Potkozarja u vreme „Nezavisne države Hrvatske“ u Drugom svetskom ratu.

Pisana je na osnovu dugogodišnjih istraživanja i konsultovanja brojnih istoriografskih, naučnih i novinskih publikacija, obrazložio je predsednik žirija profesor Vojislav Trumpić. Na svečanosti u prostorijama Kluba književnika „Đura Jakšić“ nagradu Milosavljeviću uručio je predsednik;: Kluba književnika Zoran Jančić.

Milosavljević je, penzionisano vojno lice, član je Udruženja književnika Srbije, a publicistikom se bavi oko 30 godina. Nagrada „Živojin Pavlović“ ustanovljena je 2002. godine, u spomen na jednog od najistaknutijih srpskih romansijera, pripovedača, esejiste i filmskog reditelja druge polovine prošlog veka Živojina Pavlovića (1933-1998) koji je mladost proveo u Jagodini. Nagradu je obezbedila Skupštine grada Jagodine, a sastoji se od novčanog iznosa i unikatne povelje.

Izvor:Glas javnosti 7 Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *