Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BOGDANKA RAKIĆ – Bajka bez naslova

Bogdanka Rakić, rođena je 04.03.1976. godine u Pančevu. Studirala je grafički dizajn, živi u Nemačkoj, književno je aktivna na srpskim domenima, a sem poezije piše i prozne forme. Evo jedne njene bajke bez naslova.

Zemljom čudesnih šuma vladao je čarobnjak koga su svi stanovnici poštovali i voleli.Bio je pronicljiv,neustrašiv i pravedan.Živeo je u kuli od kamena sumornih boja koja se nalazila u centru Stare šume okružene ostalim šumama.Staru šumu cinilo je Bodi drveće koje je volelo da se međusobno došaptava i recituje najlepše pesme Lotosima koji su ukrašavali vodu oko čarobnjakove kule.Lotosi su se tad budili,a čarobnjak je uzivao u njihovim uzdasima.

Čarobnjakov najbolji prijatelj bio je Mesec.Svake noći,tačno u ponoć,čarobnjak je otvarao prozor sobe na vrhu kule i dugo pričao sa Mesecom.Jedne noći bio je uznemiren i otvorio je prozor pre ponoci.Preplavljen lepotom,netremice je gledao u svog prijatelja.Mesec je bio ogledalo u cijem je odrazu plesala najlepsa devojka koju je carobnjak ikada video.Plesala je milujuci grane iva uz pesmu koju je pevalo cvece.Sa poslednjim tonovima muzike,devojka je zaspala u zagrljaju Iva.Carobna slika je nestala i Mesec je uzdahnuo.Carobnjaku je trebalo nekoliko trenutaka da se sabere i upita prijatelja:

„Mesece,ko je ona?“

„To je princeza Sarene sume,nimfa koju nazivaju devojkom skrivenom u liscu.“-Odgovori Mesec.

Princeza Sarene sume bila je nimfa bozanske lepote,zanesena bojama svoje sume.Njenu kosu boje badema krasio je vencic od divljih ljiljana.oko ruku i nogu imala je upletene ivine grane.Haljina od maslacka davala je sjaj njenoj lepoti.Volela je samocu jer se nije osecala usamljeno.Njene ive plesale su sa njom na mesecini,a sumsko cvece cuvalo joj je snove.

Sledeceg jutra carobnjak je otisao kod nimfe.Docekala ga je sa osmehom

„Dobro jutro carobnjace,cemu mogu da zahvalim na vasoj poseti?“

Njena lepota nije zbunila carobnjaka i on odlucno rece:

„Sinoc sam gledao tvoj ples.Od sada zelim da samo za mene pleses.Dosao sam da te zaprosim.“

Nimfa se sledila od tih zapovednickih reci.Tiho mu je odgovorila:

„Plemeniti vladaru,vasa odluka je brzopleta.Vi me ne poznajete.Pored mene ne bi ste bili srecni.Sigurna sam da niste videli moje sestre nimfe,princeze drugih suma jer bi ste tada pozeleli bilo koju od njih.“

„Ne!“-rece strogo carobnjak.“Nisam.I ne zelim.Ti ces mi biti nevesta inace cu tvoju sumu obojiti u crno.“

Nimfa je cula nemi krik iva i cveca i poslusno rekla:

„Neka bude volja vasa.“

„Kada sledeci put Mesec bude pun,postaces moja zena.“-Rece carobnjak i nestade.

Princeza Sarene sume je sledecih nekoliko dana provela kao i obicno,pevajuci i plesuci.Pomirila se sa cinjenicom da ce postati carobnjakova zena.To je nije veselilo.Ni cinilo tuznom.

Nedelju dana nakon posete carobnjaka,sedela je medju cvetovima maslackai pravila novu haljinu.Cvetovi su se izvijali ka njoj,svaki zeleci da bas njega ubere i uplete u haljinu.Blazenu tisinu prekinuo je besni udar kopita o zemlju.Nimfa je podigla pogled sa svoje haljine i pred sobom ugledala Pana.

„Princezo,prateci tragove uljza koji je uznemirio moje stado,dosao sam do tvoje sume.Jesi li videla nekog ko bezi preda mnom?“-Upitao je Pan u zurbi.

„Nisa dragi prijatelju,niko nije ovuda prosao.“Odgovori princeza mirno.

„Ah,ti vilovnjaci.Zaista su spretni.Ovog puta odustajem od dalje potrage.“-Rece Pan i nastavi posle krace pauze:

„Zemljom se pronela vest o carobnjakovim i tvojim zarukama.Cestitam ti.“

„Hvala.“-Odsutno rece nimfa.

„Do sledeceg susreta na slavlju u Staroj sumi.“-Rece Pan odlazeci.

Nakon nekoliko trenutaka,kada je osetila da se Pan dovoljno udaljio i da nema opasnosti po onog koga je prati do njene sume,princeza je prosaputala:

„Ive moje drage,koga to skrivate pod svojim skutima?“

Ive su se zanjhale i kao zavesu podigle svoje haljine otkrivajuci vilenjaka kojeg su krile.

Nimfa se istog trenutka zaljubila u dugu kosu boje mimoza i oci dalekih gora.Vilenjak je kleknuo pred nju i rekao:

„Ponizno sluzim vojoj lepoti.“

Svet se zbog njih okrenuo.Bio je to pocetak vecne ljubavi.

Prve noci,pod krosnjama iva,nimfa je za vilenjaka prostrla postelju od divljih ljiljana.Voleli su se dok ljubicasta zora nije svanula.

Druge noci voleli su se u postelji od maslacka sve dok zlatna zora nije svanula.
Trece noci nimfa je prostrla postelju od zvezda.Svetlucavo jutro nisu docekali jer je Mesec rekao carobnjaku gde su mu sestre zvezde.

Povredjen carobnjak je odjurio do sarene sume.Video je svoju nevestu okupanu poljupcima u zagrljaju vilenjaka.Besno je uzdahnuo i pretvorio ljubavnike u ive.

Bilo je to pre mnogo godina.

U Sarenoj sumi dve ive i dalje se vole.U vecnom zagrljaju ljubavi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *