Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BROJ 1 NEMAČKE KLASIČNE MUZIKE

Ona je svetska zvezda. Nemica Ane Sofi Muter (45) iza sebe ima tridesetogodišnju profesionalnu karijeru. Ona je ne samo virtuoz na violini, već umetnica sa vrlo oštrim rasuđivanjem i socijalnim angažmanom.

Sa 13 godina otkrio ju je Herbert fon Karajan i sa njim je svirala violinski koncert u G-duru. Bio je to početak dugogodišnjeg prijateljstva i profesionalne saradnje. Fon Karajan se nalazio na čelu Festivala u Salcburgu, Državne opere u Beču i Berlinske filharmonije i bio je sasvim sigurno najmoćniji čovek na muzičkoj sceni u Evropi. Mogao je da odlučuje o sudbini i uspehu nekog muzičara. Mlada umetnica snimila je sa njim Betovenov koncert za violinu. Taj koncert je bio kamen temeljac za njenu svetsku karijeru koju je ostvarila sredinom osamdesetih.

Osim Betovena, poznate su i njene izvedbe Johana Sebastijana Baha i Mocarta. Slavna umetnica objašnjava svoju fascinaciju Mocartom: „Ne postoji kompozitor koji je toliko stvarao za violinu; takođe je malo onih koji su bili sjani violinisti. Mocart će u mom životu uvek biti omiljeni kompozitor“.

Savremena i rok muzika

Poznata violinistkinja takođe je oduševljena i sasvim drugačijom muzikom. Od početka karijere zanimala ju je savremena muzika. Vitold Lutoslavski i Volfgang Rim komponovali su za nju i posvećivali joj svoja dela. Sofia Gubaidulina, jedna od najpoznatijih savremenih kompozitora, posvetila joj je violinski koncert „In tempus prezens“.

Ane Sofi Muter u slobodno vreme sluša i drugačiju muziku: „Naravno, odrasla sam uz rok muziku, ja sam beznadežni obožavalac Roling Stounsa. Verujem da ceo život ostajemo zavisni od muzike koja je obeležila naše tinejdžerske dane. To su kod mene bili Roling Stounsi, volim i Fila Kolinsa, išla sam na njegove koncerte. Moram da priznam da sam u velikoj histeriji putovala na koncerte Eltona Džona“

Uprkos prepunom koncertnom programu ova umetnica radi sa mladima. Osnovala je Ane Sofi Muter fondaciju. Ove godine dobila je nagradu Ernst fon Simens.

Izvor: Deutsche welle Bjorn Vol

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *