Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZNAČAJNO OTKRIĆE KOD KNJAŽEVCA

Arheolozi iz lokalnog Muzeja u Knjaževcu, zajedno sa kolegama iz Arheološkog instituta u Beogradu na višeslojnom lokalitetu Banjica, otkrili ostatke praistorijskog, antičkog i srednjevekovnog naselja. Knjaževac je poznat i po antičkom lokalitetu Ravna i pećini Gabrovnica.

Na lokalitetu Banjica nedaleko od Knjaževca, stručnjaci Arheološkog instituta u Beogradu i Zavičajnog muzeja otkrili su tragove naselja iz doba praistorije, antike i srednjeg veka, saopšteno je juce u tom gradu.

Arheolozi su otkrili i kultni kompleks iz ranog metalnog doba, rekli su novinarima rukovodioci istraživanja Milorad Stojić sa Arheološkog instituta i kustos arheolog Zavičajnog muzeja u Knjaževcu Bojana Ilijić.

Arheološko nalazište Rgošte poznato je stručnjacima od 1977. godine. Tada su na jednom imanju pronađeni ostaci srednjovekovne nekropole, a 2006. godine otkriven je i lokalitet Banjica.

Na području Knjaževca postoji još niz značjanih nalazišta od kojih su najpoznatija Ravna ili nekadašnji Timacus minus i Gabrovnica, jedini lokalitet kod nas sa dokumentovanim pećinskim slikarstvom iz praistorije.

Izvor RTS


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *