Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VREDAN KNJIŽEVNI RAD

Brankova nagrada pripala Maji Solar, pesnikinji iz Novog Sada

Žiri za dodelu Brankove nagrade, mladom pesniku autoru do 29 godina, za najbolju prvu knjigu pesama na srpskom jeziku, ovogodišnju 49. nagradu dodelio je Maji Solar, pesnikinji iz Novog Sada, za knjigu „Makulalalalatura“ (SKC, Kragujevac 2008).

Juče je na konferenciji za novinare saopšteno da je na Konkurs Društva književnika Vojvodine pristiglo deset knjiga, od kojih sedam ispunjavaju uslove konkursa, što svakako svedoči o maloj produkciji kada su prve pesničke knjige u pitanju. Žiri, koji je zasedao u sastavu Zoran Đerić, predsednik, Saša Radojčić i Momčilo Bakrač izdvojio je u uži izbor tri pesničke knjige: „Tehnologija mame“ Ljiljana Jovanović, u izdanju Prve knjige Matice srpske iz Novog Sada, „Impresionistički kadrovi“ Sonje Jankov, takođe u izdanju Prve knjige Matice srpske i nagrađenu knjigu Maje Solar.

Maja Solar je rođena 1980. godine, u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je u saradničkom statusu. Članica je redakcije časopisa „Polja“ i poetsko-političkog teatra „Poetske rupe“. „‘Makulatura’ je tipografski pojam za umrljane, loše oštampane tabake ili listove, stranice ili slike, a u figurativnom smislu, ukazuje na bezvredan književni rad. Umetnuvši u ovu reč još tri ista sloga, lalala, i dobivši tako naslov „Makulalalalatura“, autorka se poigrala s postojećim značenjima, istovremeno ih relativizujući i poništavajući, ako imamo u vidu da je njena knjiga jedna od najubedljivijih pesničkih knjiga koje su se pojavile u poslednjih godinu dana na srpskom jezičkom i književnom prostoru“, navodi se u obrazloženju žirija.

Brankova nagrada će biti uručena Maji Solar, u utorak, 25. avgusta, u Magistratu u Sremskim Karlovcima, na Četvrtom međunarodnom književnom festivalu. Primiće je iz ruku engleskog pesnika Šon O Brajena koji je ovogodišnji laureat međunarodne književne nagrade „Novi Sad“ koju dodeljuje Društvo književnika Vojvodine.

Nagrada je važna stanica na putu pesnika

Maju Solar je vest da je primila nagradu zatekla na moru, na odmoru. Pored čestitki koje smo joj uputili, zamolili smo je i da prokomentariše za Danas šta joj znači nagrada koju su svojevremeno dobili književnici kao što su Vasko Popa, Duško Trifunović, Borislav Radović, Pavle Ugrinov, Aleksandar Tišma, Nemanja Mitrović, Oto Horvat i drugi. „Svakako sam veoma zadovoljna što je moja prva zbirka poezije nagrađena. Mislim da je nagrada važna stanica na putu svakog pesnika, pa i meni s toga mnogo znači“, istakla je Maja Solar.

Izvor: Danas Gordana Nonim

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *