Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MINISTAR KULTURE POTPISAO 11 UGOVORA U KRAGUJEVCU

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković potpisao je danas u Kragujevcu sa direktorima četiri kragujevačke institucije kulture 11 ugovora, ukupne vrednosti 8,6 miliona dinara.

“Ovo je samo prvi deo pomoći. Podržaćemo i druge projekte u kulturi“, rekao je Marković i dodao da će realizacija projekata za koja su odobrena sredstva početi već od ponedeljka.

Prema rečima ministra, u Srbiji, nažalost nema dovoljno novca, najmanje za kulturu i stalno je to tako.

Marković je naglasio da upravo zato što nema dovoljno novca, treba da budemo solidarni, odnosno da oni koji imaju najviše daju onima koji imaju manje.
“Potpisivanje ovih ugovora ne predstavlja kampanju, već sam ih lično doneo kako ne bi realizacija projekata, čekajući birokratiju počela tek na jesen“, dodao je Marković.

Reč je o projektima koje je na konkrusu odobrilo Ministarstvo kulture i to šest iz oblasti kulturnog nasleđa vrednosti 7,7 mliona dinara, 390.000 dinara za tri projekta Narodnog muzeja, i projekta za audio snimanje narodnog pevanja Studentsko kulturnog centra u vrednosti od 70.000 dinara.

Udruženje građana Forum mladih sa invaliditetom za realizaciju projekta „Stari zanati Šumadije“ dobiće 450.000 dinara.

Odobrena su sredstva za projekte – završna arheološka istraživanja, arheološka istraživanja crkve u Vukojevcu, arheološka istraživanja srednovekovnog grada Županjevca.

Zatim za konzervatorsko restauratorske radove na Karađorđevom konaku u Topoli, sanaciji i konzervaciji sokle i trotoara na crkvi Vaznesenje Hristovo u manastiru Ravanica, za izradu projekta statičke sanacije i rekonstrukcije prilaznog stepeništa crkve sveti Đorđe na Oplencu, digitalizovanje artefakata, konzervacija tekstilnih predmeta, etnološka istraživanja četiri sela levačkog kraja.

Izvor: Blic Online Foto: Z. Šafar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *