Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ROĐENI U YU“ OTVARA STERIJINO POZORJE

Predstavom Jugoslovenskog dramskog pozorišta, „Rođeni u YU“ u režiji Dina Mustafića 26.maja biće otvoren jedan od najeminentnijih pozorišnih festivala kod nas, Sterijino pozorje.

Selektorka 56. Sterijinog pozorja, Ksenija Radulović, odabrala je sedam predstava za ovogodišnji festival, od kojih ni jedna nije u izvedbi pozorišta iz Novog Sada.

Prvog festivalskog dana biće otvoreno međunarodno trijenale „Pozorište u fotografskoj umetnosti“ koja će prikazati stvaralačka dostignuća fotografa-umetnika inspirisanih pozorištem i pozorišnim činom, a nakon toga 56. Sterijino pozorje svečano će otvoriti glumac Srpskog narodnog pozorišta Stevan Gardinovački.

Festival će trajati od 26.maja do 3. juna kada će predstavom „Gloria“ Pozorišta na Terazijama u Beogradu biti spuštena zavesa još jednog Sterijinog pozorja.

Na početku beseda Stevana Gardinovačkog

Besedom doajena glume Stevana Gardinovačkog biće otvoreno 56. Sterijino pozorje.

Publika će ovoga puta moći da uživa u 30 različitih manifestacija, od kojih će sedam predstava, po izboru umetničke direktorke i selektorke Ksenije Radulović, konkurisati za glavnu nagradu.

Ko će je dobiti odlučiće žiri s poznatim režiserom Goranom Markovićem na čelu, a posebne ocenjivačke ekipe će dodeliti niz drugih nagrada, uključujući i priznanja za teatrologiju „Jovan Hristić“ i za pozorišnu kritiku „Miodrag Kujundžić“.

Prema rečima direktora Sterijinog pozorja Milivoja Mlađenovića od ove godine će se u ocenjivanju najuspešnijih uvesti i jedna novina. Sterijinu nagradu okruglog stola kritike će, naime, dodeliti petočlani žiri Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara i teatrologa (AICT), što je postao trend na mnogim festivalima, a Srbija je prva u regionu koja se na to odlučila.

Ovogodisnjeg Pozorje će se odvijati pod sloganom „Granice“, koji je osmislila sama selektorka.

„Taj pojam se ne odnosi samo na administrativno-pravne aspekte, o kojima govore predstave posvećene raspadu Jugoslavije, već se radi i o granicama između različitih žanrova i estetkih pristupa umetnosti“, objasnila je Radulovićeva.

Karte za 56. Sterijino pozorje počeće da se prodaju od 10. maja, a staju od 800 do 1.000 dinara, sem za balkon sale u sedištu NIS-a, koje koštaju 400 dinara.

Izvor: RTV/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *