Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PIKASOV PORTRET PRODAT ZA 28.6 MILONA FUNTI U LONDONU

Žena koja sedi kod prozora

Delo Pabla Pikasa iz 1932, portret njegove muze Mari-Terez Valter prodat je sinoć na aukciji za 28,6 miliona funti (33,2 miliona evra), objavila je aukcijska kuća Sotbi.

Slika „Žena koja sedi kod prozora“ (Femme assise pres d’une fenetre), ulje na platnu veličine 146 sa 114 centimetara, glavno delo u grupi impresionističkih i modernih slika ponuđenih u Sotbiju, bila je procenjena na između 25 i 35 miliona funti.

Sliku, vlasništvo jednog evropskog kolekcionara, kupio je nepoznati kupac preko telefona.

Delo je jedno od serije portreta koji su, tokom izložbe organizovane u Parizu 1932. godine, obelodanili Pikasovu vezu sa Mari-Terez kad je on bio oženjen sa plesačicom Olgom Hohlovoma.

Umetnik je upoznao Mari-Terez 1927. kada je tek napunila 17 godina, a ona je kasnije postala njegova ljubavnica sa kojom je imao ćerku, Maju, 1935. godine.

Sliku je 1985. prodala unuka umetnika Marina, a kasnije je preprodata na aukciji u aukcijskoj kući Kristis u Njujorku 1997. za 7,4 miliona dolara.

Cena koja je večeras dobijena za ovaj portret daleko je od one dostsignute za jednu drugu Pikasovu sliku Mari-Terez, takođe iz 1932 „Nu au plateau de scuplteur“, prodatu za 106,48 miliona dolara 4. maja 2010. u Kristiju u Njujorku.

Na aukciji u Sotbiju u Londonu takođe je prodat guaš i krejon Egona Šilea „Ljubavnici“, vlasništvo Muzeja Leopold iz Beča, za 7,8 miliona funti (9,1 milion evra). To je rekordna cena dobijena za rad na papiru ovog austrijskog umetnika. Delo je bilo procenjeno na između 6,5 i 8,5 miliona funti

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *