Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IMAGINARIJUM DRAŽENA PEKUŠIĆA

U sredu, 6. februara u 19. sati u Galeriji SKC-a, Beograda, otvara se samostalna izložba printova autora Dražena Pekušića. Izložba traje do 14. februara, 2013. godine.

Dražen Pekušić, rođen 5. avgusta 1985. godine u Knjaževcu, danas živi i stvara u Beogradu. Po struci programer. Na savremenoj likovnoj sceni prisutan od 2010. godine. Svaka je slika geometrijski predstavljena, uglavnom prateći principe svete geometrije. Kvadrat, krug i trougao su osnovni „alati“ iz čega se sve ostalo tvori pod uticajem samog umetnika i posmatranja unutračnjih planova. Čak, i van umetničkog aspekta, dokazano je da se u srži svega, u najstitnijim dokučenim predelima kvatnog sveta, nalaze sićušna geometrijska tela, koja svojim kasnijim usložnjavanjem, vibracijom, kreiraju ono što mi zovemo živo i neživo. Samim tim svaka slika za osnovu ima prostu geometrijsku strukturu.

Stil slikanja potpada pod formu kubizma, modernog kubizma. Jer u ovom slučaju svet apstrakcije je najbliži ispoljenju kroz formu geometrije i oštrih ivica. Radovi se baziraju na vizuelnom otkrivanju mehanizama koji se nalaze u osnovi svih oblika postojanja i energije oko nas. Svaka slika ponaosob opisuje delić stvarnosti kroz prizmu direktnog učešća njenog tvorca u ulozi jedinke koja je imala tu čast da ih istražuje iz prve ruke i prenese u linije i oblike, svima poznate.

Svaku sliku bi pratila određena priča koja bi posmatraču dočaravala skrivene svetove van petočulne percepcije, koji, svojim postojanjem, indirektno utiču na materijalni svet. Kao poslednju instancu stvaranja. San je u ovom slučaju atelje u kome se prisustvuje stvaranju oblika, čaroliji.

Izvor: Arte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *