Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMIJERA FILMA „POKLON PREDSJEDNIKA NIKSONA“

Iz filma „Poklon predsjednika Niksona“

Beogradska premijera kratkometražnog igranog filma „Poklon predsjednika Niksona“, reditelja i scenariste Igora Šeregija, biće održana u četvrtak, 9. oktobra, u okviru pratećeg programa izložbe „Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“. Projekcija počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Posetioci će tokom projekcije imati prilike da vide i originalne fragmente Mesečevog tla i zastave SFRJ sa prve i poslednje Apolo misije spuštanja čoveka na Mesec, a koji će ovim povodom na samo nekoliko sati biti izloženi ispred bioskopske sale Muzeja istorije Jugoslavije.

Posetioci mogu pogledati i izložbu koja je u toku, „Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“, a nakon premijere razgovor sa rediteljem i filmskom ekipom vodiće autorka izložbe Ana Panić, kustoskinja MIJ.

Film „Poklon predsjednika Nixona“ (2014) je komedija koja polazeći od premisa da li su se važni istorijski događaji zaista dogodili onako kako su nas učili u školi, preispituje poreklo kamena sa Meseca, poklona predsednika SAD Ričarda Niksona predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

Peđa i Stipe su niskorangirani službenici vojne obaveštajne službe u sklopu Jugoslovenske narodne armije.

Njihov nadređeni, drug Janković, daje im zadatak da prevezu poklon predsednika Sjedinjenih Američkih Država Ričarda Niksona drugu Titu na Brione.

Američka ambasada šalje Džordža Vajsenberga da prati poklon – pticu, surog orla (lat. Aquila Chrysaetos), vrstu koja živi na američkom kontinentu, jer je poznato da je predsednik Tito pasionirani kolekcionar egzotičnih životinja na Brionima gde ima i svoj privatni zoološki vrt. Naizgled jednostavan zadatak se komplikuje i plan se menja.

U glavnim ulogama su Rene Bitorajac kao Stipe (serija „Bitange i princeze“, film „Ničija zemlja“) i Radovan Vujović u ulozi Peđe (glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta, serija „Vojna akademija“). Regionalnoj glumačkoj ekipi pridružio se i engleski glumac i komičar Max Whatley, član prestižne glumačke agencije United Agents.

U ostalim ulogama su Zijad Gračić, Danko Ljuština, Petar Cvirn i Ilija Ivezić u ulozi Tita.

Igor Šeregi je mladi hrvatski filmski reditelj. Student je master studija režije igranog filma na Akademiji dramske umetnosti.

Radio je kao asistent hrvatskim rediteljima poput Vinka Brešana, Lukasa Nole, Snježane Tribuson, autor je i nagrađivanih kratkih igranih filmova „Životinjsko carstvo“ i „Priča o Mari iz Velog Varoša“. Koreditelj je dugometražnog filma „Košnice“ međunarodne koprodukcije, a trenutno snima svoj prvi samostalni dugometražni film „ZG80“ u Zagrebu i Beogradu.

Izvor: BlicOnline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *