Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VARAJETI: PASKALJEVIĆEV FILM MEĐU „FILMSKIM LEGENDAMA“

Filmski časopis hvali srpskog reditelja

Najuticajniji filmski časopis u svetu „Varajeti“ , najavljujući Međunarodni filmski festival u Torontu, posebnu pažnju je posvetio srpskom kandidatu za Oskara, filmu Gorana Paskaljevića „Kad svane dan“, saopštila je danas kuća „Intermedia Netvork“.

Časopis je izdvojio Paskaljevićevo ostvarenje, zajedno sa filmom „Everyday“ Majkla Vinterbotoma, koji će imati svoje premijere u okviru prestižne festivalske kategorije „Masters“.

Selekcija „Masters“ obuhvatiće 14 filmova reditelja koji su, kako je navadeno, zaslužili status „modernih filmskih legendi“, a među njima su Mihael Haneke, Kristijan Mindjiju, Abas Kjarostami, Bernardo Bertoluči, Kim Ki-duk i drugi.

„Verajeti“ je povodom predstojećeg festivala u Torontu objavio i listu zvanica koje će prošetati crvenim tepihom: Tom Henks, Penelope Kruz, Brus Vilis, Gvinet Paltro, Robert De Niro, Marion Kotjar, Džoni Dep.

Domaći kandidat za nagradu Oskar u kategoriji strani film, ostvarenje „Kad svane dan“, koje svedoči o tragičnoj sudbini Jevreja tokom Drugog svetskog rata, na programu festivala je 9. septembra.
Na festivalu u Torontu publici će biti predstavljeno ukupno 289 filmova iz različitih zamalja, od kojih će 146 biti premijerno prikazano.

Izvor; Blic Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *