Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA „RANKO MUNITIĆ“ PURIŠI ĐORĐEVIĆU

Za doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji

Reditelju Puriši Ðorđeviću sutra će biti uručena nagrada „Treptalo iz Trogira – regionalna nagrada za medije Ranko Munitić“, koju dodeljuje Centar za medije Ranko Munitić

Regionalni žiri u sastavu Janko Baljak (Beograd), Veljko Krulčić (Zagreb), Nedeljko Dragić (Zagreb/Minhen), Igor Galo (Pula) i Zorica Jevremović Munitić (Beograd) jednoglasno je doneo odluku da laureat za 2013. godinu bude Puriša Ðorđević.

Za ogroman doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji kratkometražnog i dugometražnog filma, Puriša Ðorđević je svojom poetikom, senzibilnošću i empatijom za likove i situacije koje je predstavljao utemeljio senzualni i humani pristup telu na filmu. Kao retko ko među našim filmskim rediteljima našao je meru za humor, angažman i formu, pričajući uvek stare priče na svoj način, navodi se u obrazloženju žirija.

Ðorđević je režirao dvadeset dva igrana filma i preko stotinak dokumentarnih i kratkih igranih ostvarenja. Napisao je deset knjiga, dramu „Crna ruka“, kao i veliki broj tekstova za novine i časopise. Bavio se i televizijskom režijom i napravio nekoliko filmskih biografija o stranim i domaćim umetnicima.

Izvor: e-novine.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *