Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DVE DECENIJE BITEF TEATRA

bitefBeogradsko pozorište Bitef teatar beležava dve decenije rada. Tim povodom održaće se svečani skup u Skupštini Beograda, a biće izvedena i domaća premijera predstave Nikite Milivojevića „Zimske bašte“.

Najmlađe beogradsko pozorište – Bitef teatar, danas, 3. marta, obeležava 20 godina od osnivanja, odnosno dve decenije rada na širenju uticaja Bitef festivala i otkrivanju novih pozorišnih tendencija u našoj sredini.

Tim povodom biće održan svečani skup u Skupštini Beograda, a večeras će biti izvedena domaća premijera predstave u režiji direktora Bitef teatra Nikite Milivojevića „Zimske bašte“, koja je svetsku premijeru imala 25. februara na Bijenalu u Veneciji.

Pozorište smešteno u prostoru rekonstruisane evangelističke crkve na Dorćolu pokrenula je rediteljka i osnivač Bitefa Mira Trailović, sa ciljem da pruži prostor umetnicima čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih granica scenskog izraza.

Organizovan po ugledu na moderna evropska pozorišta, Bitef teatar nema stalno zaposlen umetnički ansambl. Reditelji, glumci, pisci, igrači, koreografi, muzičari i producenti angažuju se na konkretnim projektima, što se pokazalo kao najefikasniji način funkcionisanja.

Na 40. Internacionalnom festivalu teatarskog Bijenala u Veneciji, u teatru Pikolo Arsenale, publika je gromkim aplauzom pozdravila predstavu koja skreće pažnju na problem emigracije.

Prema rečima Milivojevića, „taj problem je u Srbiji prisutan u celom 20. veku, ali se nažalost malo govori o činjenici da je ogroman broj mladih ljudi otišao iz zemlje, što je na izvestan način prava nacionalna tragedija“.

Za početak ovog meseca Bitef teatar je najavio i glumačku radionicu „Tehnika glume Mihaila Čehova“, koju će od 5. do 10. marta voditi eminentni gost iz Amerike, glumac, reditelj i pedagog Skot Filding.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *