Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

КОМПЛЕТНИ „СПАЈДЕРМЕН“ НА СРПСКОМ

БЕОГРАД – Један од најпознатијих светских суперхероја, Спајдермен, од овог лета својим авантурама одушевљаваће и многобројне обожаваоце у Србији, јер је после премијере најновијег филмског наставка у домаће стрипарнице и књижаре стигао и први том стрипа „Чудесни Спајдермен“, који је по „Марвеловој“ лиценци код нас објавила издавачка кућа „Чаробна књига“. Прва стрип-књига „Спајдермена“ на српском језику појављује се у години када овај суперхерој слави у свету пола века од свог настанка.

На чак 562 стране у првој књизи сакупљене су прве 22 епизоде „Спајдермена“ које су оригинално у САД објављене још током шездесетих година прошлог века и прате хронолошки авантуре Човека-паука. Сценарио свих епизода у првој књизи „Чудесни Спајдермен“ потписује Стен Ли, који је и осмислио овог суперхероја, а за цртеж су се побринули Џек Кирби и Стив Дитко.

Лик Спајдермена се први пут појавио у стрипу „Амејзинг фентези“ у августу 1962. године и временом је постао један од најпопуларнијих, најдуготрајнијих и комерцијално најуспешнијих суперхероја широм света, и несумњиво најпознатији лик стрип издавача „Марвел“. Када се „Спајдермен“ први пут појавио раних шездесетих, тинејџери у суперхеројским стриповима су углавном били у улози помоћника главног лика из серијала, попут Робина, Бетменовог асистента. „Спајдермен“ серијал пробио је лед с појавом Питера Паркера, Спајдерменовог алтер ега, средњошколца са чијим су „страховима од одбацивања, неприлагођеношћу и усамљеношћу“ млађи читаоци могли да се идентификују. За разлику од Бакија, помоћника Капетана Америке и Бетменовог сарадника Робина, Спајдермен није имао сличне „менторе“ и сам је морао да научи „да уз велику моћ иде и велика одговорност“. Успешни филмски серијал током протекле деценије који се ове године наставио четвртим филмом, само је употпунио Спајдерменов планетарни успех.

Осим „Спајдермена“, издавач „Чаробна књига“ објавио је и први том серијала „Осветници“, а за октобар је најављен још један бисер из света акционих „Марвелових“ суперхероја, први том стрипа „Сребрни летач“.

Извор: Правда С. Миловановић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *