Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ФОНДАЦИЈA „ИВАНКА МИЛОШЕВИЋ“ У ЧИКАГУ ДОДЕЉЕНА СВЕТСКА ПРАВОСЛАВНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА „БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА“ – ЛАУРЕАТ МИЛОСАВ ТЕШИЋ


Фондација „Иванка Милошевић“ из Чикага доделила је своју Светску православну књижевну награду „Богородица Тројеручица“ за 2010. годину српском песнику Милосаву Тешићу (1947). Награда се додељује за цело-купно књижевно дело. Овогодишњи лауреат је традиционално проглашен о Видовдану у Чикагу у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић.

„Богородица Тројеручица“ је једина књижевна награда православног света и додељује се православним књижевним ствараоцима који, надахну-ти хришћанством, изражавају биће својих православних народа, њихових темеља и светиња.

Награда је установљена у славу иконе Пресвете Богородице Тројеручице, за добробит православних народа и православног песништва, а у спомен на Иванку Милошевић, ученицу V разреда чикашке Латинске школе, коју су у десетој години живота уморили агенти југословенске комунистичке тајне полиције 1977. године у Чикагу.

„Милосав Тешић у својој поезији обнавља жанрове старо-српско византијске књижевности и на изузетан начин обрађује религијско-метафизичке теме. Његова збирка Седмица у том погледу је најизразитија и прави је догађај као обнова и иновација старих поетских форми. Досежући изузетне поетске висине на плану песничког језика и на религијско-метафизичком плану, Тешић се сврстава у најужи број српских песника који креативно оживљавају и иновирају традицију,“ рекао је поводом одлуке Фондације песник Ђорђе Николић, њен потпредседник и уметнички директор.

„У поезији Милосава Тешића поново проговара целокупна српска култура, од живих снага предачког наслеђа, преко великих историјских догађаја, до ритма модерног времена. Попут језичко-поетског археолога, он ослушкује древне гласове и пева њихов нови живот у свести песничког субјекта. Зато је Тешићева поезија блиска савременог читаоцу, јер му открива оно што он још од рођења носи у себи, али га, истовремено, и изненађује, јер Тешић пева како нико пре њега није певао,“ истакла је Драгица Милошевић, оснивач и председник Фондације.

Српска икона Богородица Тројеручица, игуманија српске царске лавре манастира Хиландара, закрилила је својом трећом руком, и на овај начин, васколико православље и постала заштитница свих православних песника.

Награда се састоји од Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, Повеље, штампања књиге и новчаног дела.

Чланови Савета за књижевну награду за ову годину су били Матија Бећковић, Јован Делић, Мирослав Егерић, Александар Јовановић и Слободан Ракитић. Савет предлаже кандидате Управном одбору Фондације који бира лауреата.

Добитник Награде се проглашава о Видовдану у Чикагу, седишту Фондације „Иванка Милошевић“.

Претходни лауреати су били Матија Бећковић (2001), Стеван Раичковић (2002), Атанасије Јевтић (2003), Андреј Вознесенски (2004), Амфилохије Радовић (2005), Бела Ахмадуљина (2006), Ана Бландијана (2007), Слободан Ракитић (2008) и Љубомир Симовић (2009) .

Награда ће Милосаву Тешићу бити уручена на јесен у Београду.

У Српској народној библиотеци
о Видовдану 2010. године у Чика
гу

Извор: SERBIAN PRESS CENTER

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *