Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRPSKE FRESKE U FIRENCI

Sveti Sava i Sveti Simeon Nemanja, manastir Mileševa

Izložba „Srbija, zemlja fresaka“, koju je priredio upravnik Galerije fresaka u Beogradu Bojan Popović, biće otvorena 15. aprila u bazilici Santa Kroče u Firenci, najavio je Narodni muzej u Beogradu.

Izložba je prvi put realizovana 2007. godine kada je predstavljena u Strazburu, a zatim u Klagenfurtu, Ljubljani, Parizu i Briselu.

Do sredine maja posetioci bazilike Santa Kroče imaće priliku da vide više od 2o kopija fresaka, odlivke kamene plastike, kao i makete manastira Sopoćani i Mileševa i upoznaju se sa specifičnim vizuelnim izrazom srpske srednjevekovne duhovnosti.

Firentinskoj publici biće predstavljena čuvena freska „Bogorodica sa Hristom hraniteljem“ iz crkve Bogorodice Ljeviške, freska „Sveti Đorđe“ iz manastira Visoki Dečani, ktitorski portreti kralja Milutina i kraljice Simonide (Gračanica), fragmenti kompozicije „Rođenje Hristovo“ (Sopoćani), „Rođenje Bogorodice“ iz Crkve svetog Dimitrija (kompleks Pećke patrijaršije).

Nizom odlivaka kamene plastike biće pedstavljeni manastiri Ljubostinja, Mileševa, Sopoćani, a naročito Visoki Dečani, zadužbina kralja Stefana Dečanskog i njegovog sina cara Dušana iz 14. veka.

Postavka predstavlja rezultat saradnje Narodnog muzeja u Beogradu, Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Turističke organizacije Srbije.

Na svečanom otvaranju prisutnima će se obratiti ambasador Srbije u Vatikanu Vladeta Janković i vizantolog sa Univerziteta u Udinama prof. Valentino Paćo.

Izvor:B 92/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *