Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO BRANA CRNČEVIĆ

BEOGRAD – Pisac i jedan od osnivača Srpske napredne stranke Brana Crnčević preminuo je rano jutros u Beogradu. Vreme komemoracije i sahrane će biti saopšteni danas.

Brana Crnčević je rođen 8. februara 1933. godine u Kovačici. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao novinar i urednik u listovima „Jež“ i „Duga“, u listu za decu „Mali jež“, a objavljivao je kolumne u više listova. Pisao je literaturu za decu, romane, aforizme, priče, televizijske drame, pesme i drugo.

Takođe je objavljivao kolumne u raznim listovima i časopisima, među kojima su „NIN“ i „Politika“. U međuvremenu, objavio je svoju prvu knjigu za decu Bosonogi i nebo, a nešto kasnije i prvu zbirku aforizama Piši kao što ćutiš.

Na književnu scenu je stupio pod pseudonimom Vinon Rumski i Branislav BIP. Tokom svoje duge karijere pisao je literaturu za decu, romane, aforizme, priče, televizijske drame, pesme… Dobitnik je nagrade „Zmajevih dečijih igara“ za stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu, 1987. godine.

Pored književne karijere Crnčević se i politički angažovao a zapamćen je kao dobar prijatelj bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Po odlsku predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u Hag, Crnčević se učlanjuje u tu stranku, a nakon cepanja u dve političke opcije pristupa SNS-u sa Tomislavom Nikolićem.

Vitezović, Nogo: Crnčević bio važan i veliki čovek

Branislav Crnčević bio je važan čovek i velika pojava i likom i delom, rekli su danas Tanjugu njegovi prijatelji i kolege Milovan Vitezović, Rajko Petrov Nogo i Miroslav Toholj.

„Umeo je da govori i imao je šta da kaže, što su svi priznavali, bez obzira da li su se slagali sa njim ili ne,“ rekao je Vitezović povodom vesti da je Crnčević danas preminuo.

„Sa Dušanom Radovićem i Milovanom Danojlićem utemeljio je novo srpsko pesništvo za decu, a kao jedan od prvih aforističara i kao urednik „Ježa“ izveo je plejadu satiričara i aforističara,“ dodao je on.

Književnik Rajko Petrov Nogo rekao je da je sa odlaskom Crnčevića „otišao jedan važan čovek i jedan glas koji je imao široku akustiku.“
„Starost i bolest neke ljude prolepša a neke poružnja. Gledao sam Branu Crnčevića kako se ispošćen i oceđen telesno gasi, a ostaje pribran i u pribranosti prolepšan,“ rekao je Nogo.

„Opraštao se od sveta i prijatelja sa melanholičnim osmehom Sremca koji je razumevao i voleo ljude baš zato što je znao koliko su ranjivi i slabi,“ dodao je on.

Crnčevićev izdavač Miroslav Toholj rekao je da je Crnčević bio veliki aforističar koji se radovao svakoj knjizi i poklanjao ih prijateljima.

„Sve rečenice koje je izgovarao privatno i javno zvučale su kao aforizmi, tako da su odavno postale neka vrsta nove srpske književnosti,“ rekao je Toholj.

Lakušić: Tužno je dobiti vest da je umro Brana Crnčević

Predsednik Udruženja književnika Crne Gore Ilija Lakušić izjavio je da je „tužno dobiti vest da je umro Brana Crnčević koji je mogao nositi i ime Brana Srpskog Naroda“.

„Neka je slava njegovoj hrabrosti, časti i duhovitosti“, saopštio je on.

Izvor: Kurir/Tanjug  E.P.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *