“ZLATNI TORANJ” HOLANDSKOM FILMU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

PALIĆ - Holandski film “Borgman” reditelja Aleksa van Vanderdama dobitnik je “Zlatnog tornja” za najbolji film, dok je Tudor Đurđiju, reditelj filma “O puževima i ljudima” dobitnik “Palićkog tornja” za najbolju režiju na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma na Paliću, saopštio je danas žiri tog festivala.

Film “Borgman” je ”moćan, hrabar i jedinstven film, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, koji stav protiv establišmenta upućuje na društvo koje nas ostavlja u želji da odgovorimo na ono što se ne može odgovoriti”.

Sa druge strane, kako je na pres konferenciji izneo predsednik žirija ovogodišnjeg festivala Srđan Dragojević, “O puževima i ljudima” je konceptualno potpuno različit film od “Borgmana”.

“Pametna, očaravajuća i zabavna komedija sa snažnom društvenom pozadinom koja prikazuje i otkriva sveže lice rumunske kinematografije”, navodi se u odluci žirija kojim je Dragojević predsedavao.

Komentarišući nagrađene filmove, Dragojević je rekao da je odluka žirija u neku ruku “konceptualna”, jer su dva potpuno različita filma dobila najveće nagrade.

“Ove suprotnosti svedoče o tome koliko je evropska kinematografija bogata, različita i koliko je njena vrednost u toj različitosti”, rekao je Dragojević.

Osim Dragojevića, u žiriju su bili i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, poznata turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca.

Dragojević je rekao da su odluke žirija jednoglasne, i da su donete jako brzo, što je po njegovom mišljenju veoma retko.

“Neki filmovi su zaista bili izvrsni. Nikolaj Nikitin je imao odličnu selekciju. Bio sam u žiriju festivala u Stokholmu, i mogu da kažem da je ovogodišnji Palićki festival imao daleko jaču selekciju, što je veliki kompliment za festival” - rekao je Dragojević.

Glavni, takmičarski, program ovogodišnjeg festivala, čiji je selektor bio Nikolaj Nikitin, posvećen je evropskim filmskim ostvarenjima koja “provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora”.

Žiri je dodelio i specijalno priznanje glumcu Andžeju Čiri za ulogu u poljskom filmu “U ime…”, u režiji Malgožate Šumovske.

Na predlog žirija, nagradu “Sejfi Teoman”, za najprovokativniji i najhrabriji prvi ili drugi film, Bord festivala dodelio je finskom filmu “Otvori mi se” u režiji Simoa Halinena.

Što se tiče takmičarskog programa “Paralele i sudari”, žiri na čijem je čelu bila Irena Bilić, doneo je odluku da za najbolji film u ovoj selekciji proglasi tursko ostvarenje “Hladnoća” u režiji Ugura Jusela, dok je specijalna nagrada dodeljena ostvarenju Alekseja Balabanova “Hoću i ja”.

Jubilarni Festival evropskog filma Palić završava se večeras projekcijama filmova i dodelom nagrada na Letnjoj pozornici na Paliću.

Izvor: RTV

BOB DILAN OTKRIVA ZABORAVLJENE TAJNE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Legendarni muzičar Bob Dilan objaviće 26. avgusta dvostruki album “The Bootleg Series, Vol. 10 - Another Self Portrait (1969-1971)”, koji če sadržati retke i do sada neobjavljene snimke.

Album “The Bootleg Series” sadržaće trideset pet pesama koje je Dilan snimio tokom sedamdesetih godina. Pesme su nastale tokom snimanja Dilanovih albuma “Self Portrait” i “New Morning”, prenosi NME.

Izdanje će obuhvatiti dva diska, a u prodaji će se naći i “delux” izdanje sa dodatnim albumom koji će sadržati snimke sa nastupa na “Isle of Wright” festivalu 1969. godine.

Poslednji studijski album Bob Dilan je objavio 2012. godine pod nazivom “Tempest”. Recenziju koju je za naš sajt napisao Vladimir Skočajič možete pročitati OVDE. Pre tri godine Dilan je posetio Beograd u okviru svetske turneje.

Spisak pesama izgledaće ovako:

CD1

Went To See The Gypsy (demo)
In Search Of Little Sadie (without overdubs, Self Portrait)
Pretty Saro (unreleased, Self Portrait)
Alberta #3 (alternate version, Self Portrait)
Spanish Is The Loving Tongue (unreleased, Self Portrait)
Annie’s Going To Sing Her Song (unreleased, Self Portrait)
Time Passes Slowly #1 (alternate version, New Morning)
Only A Hobo (unreleased, Greatest Hits II)
Minstrel Boy (unreleased, The Basement Tapes)
I Threw It All Away (alternate version, Nashville Skyline)
Railroad Bill (unreleased, Self Portrait)
Thirsty Boots (unreleased, Self Portrait)
This Evening So Soon (unreleased, Self Portrait)
These Hands (unreleased, Self Portrait)
Little Sadie (without overdubs, Self Portrait)
House Carpenter (unreleased, Self Portrait)
All The Tired Horses (without overdubs, Self Portrait)

CD 2

If Not For You (alternate version, New Morning)
Wallflower (alternate version, 1971)
Wigwam (original version without overdubs, Self Portrait)
Days Of ‘49 (original version without overdubs, Self Portrait)
Working On A Guru (unreleased, New Morning)
Country Pie (alternate version, Nashville Skyline)
I’ll Be Your Baby Tonight (Live With The Band, Isle Of Wight 1969)
Highway 61 Revisited (Live With The Band, Isle Of Wight 1969)
Copper Kettle (without overdubs, Self Portrait)
Bring Me A Little Water (unreleased, New Morning)
Sign On The Window (with orchestral overdubs, New Morning)
Tattle O’Day (unreleased, Self Portrait)
If Dogs Run Free (alternate version, New Morning)
New Morning (with horn section overdubs, New Morning)
Went To See The Gypsy (alternate version, New Morning)
Belle Isle (without overdubs, Self Portrait)
Time Passes Slowly #2 (alternate version, New Morning)
When I Paint My Masterpiece (demo)

Extra disc - ‘Bob Dylan & The Band. Isle of Wight - August 31, 1969′

She Belongs To Me
I Threw It All Away
Maggie’s Farm
Wild Mountain Thyme
It Ain’t Me, Babe
To Ramona’/'Mr Tambourine Man
I Dreamed I Saw St. Augustine
Lay Lady Lay
Highway 61 Revisited
One Too Many Mornings
I Pity The Poor Immigrant
Like A Rolling Stone
I’ll Be Your Baby Tonight
Quinn The Eskimo (The Mighty Quinn)
Minstrel Boy
Rainy Day Women #12 & 35

Izvor: B92/Beta/AP

UKRADENE SLIKE PIKASA, MONEA, MATISA SPALJENE U RUMUNIJI?

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

Nacionalni istorijski muzej Rumunije analizira pepeo iz peći Olge Dogaru, majke Radua Dogarua, jednog od trojice osumnjičenih za krađu slika iz roterdamske Kunsthal galerije prošle godine, kako bi se ustanovilo da li se u pepelu nalaze ostaci sedam ukradenih slika Pikasa, Monea, Matisa i drugih.

Olga Dogaru rekla je policiji da je iz straha za svog sina, koji je uhapšen u januaru, zakopala ukradene slike prvo u napuštenoj kući, a potom na groblju u selu Karakliju. Kako je objasnila, kada je policija počela da pretražuje selo u potrazi za ukradenim slikama u februaru, odlučila je da ih otkopa i spal.

Portparolka tužioca Gabriela Kiru nagovestila je da vlasti nisu potpuno uverene u istinitost Olgine priče, kao i da je moguće da će proći meseci pre nego što rezultati analize pepela budu gotovi.

Da podsetimo, lopovi su 16. oktobra prošle godine provalili kroz izlaz za slučaj opasnosti u Kunsthal galeriju, zgrabili slike i pobegli i to sve u roku od dva minuta. Policija koja je stigla pet minuta nakon što se oglasio alarm naišla je na prazne zidove, polomljene drške i tragove guma u travnjaku ispred galerije

Među ukradenim slikama su Pikasov „Harlekinova glava” (1971), Moneov „Vaterlo most, London” (1901) i „Čering kros bridž, London”, Matisova „Devojčica koja čita u belom i žutom” (1919), Gogenova „Devojka ispred otvorenog prozora” (1898), De Haanov „Autoportret” (oko 1890) i delo Lusijana Freuda iz 2002. „Žena sa zatvorenim očima”. Ukradene slike potiču iz privatne Triton fondacije, odnosno kolekcije avangardnih dela koju je sastavio multimilioner Vilema Kordia i njegova supruga.

Radu Dogaru sa drugom dvojicom okrivljenih ostaje u pritvoru dok istražitelji traže slike i ostale dokaze.

Izvor; Danas/ M. R.

GLOUB PRIPEMA TURNEJU HAMLETA U 205 ZEMALJA SVETA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

LONDON, - Šekspirov Gloub teatar priprema turneju predstave “Hamlet” u svim zemljama sveta.

Mala produkcija sa osmočlanom glumačkom ekipom biće na turneji izmedju aprila 2014. i 23. aprila 2016, kada pada 400. godišnjica Šekspirove smrti.

Broj od 205 zemalja i teritorija, što je trenutni cilj, mogao bi da varira jer nije uvek jasno šta čini jednu zemlju. UN imaju 193 članice, dok su se na Olimpijskim igrama u Londonu takimičila 204 tima.

Još nisu odredjena mesta na kojima će nastupati, ali je sigurno da će medju njima biti Helsinger u Danskoj, gde se odvija radnja Šekspirove tragedija, kao i dolina Rift u Keniji.

Turneja će početi i završiti se u Globu, replici elizabetanskog pozorišta na južnoj obali Temze u Londonu.

Izvor: Beta