Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UKRADENE SLIKE PIKASA, MONEA, MATISA SPALJENE U RUMUNIJI?

Nacionalni istorijski muzej Rumunije analizira pepeo iz peći Olge Dogaru, majke Radua Dogarua, jednog od trojice osumnjičenih za krađu slika iz roterdamske Kunsthal galerije prošle godine, kako bi se ustanovilo da li se u pepelu nalaze ostaci sedam ukradenih slika Pikasa, Monea, Matisa i drugih.

Olga Dogaru rekla je policiji da je iz straha za svog sina, koji je uhapšen u januaru, zakopala ukradene slike prvo u napuštenoj kući, a potom na groblju u selu Karakliju. Kako je objasnila, kada je policija počela da pretražuje selo u potrazi za ukradenim slikama u februaru, odlučila je da ih otkopa i spal.

Portparolka tužioca Gabriela Kiru nagovestila je da vlasti nisu potpuno uverene u istinitost Olgine priče, kao i da je moguće da će proći meseci pre nego što rezultati analize pepela budu gotovi.

Da podsetimo, lopovi su 16. oktobra prošle godine provalili kroz izlaz za slučaj opasnosti u Kunsthal galeriju, zgrabili slike i pobegli i to sve u roku od dva minuta. Policija koja je stigla pet minuta nakon što se oglasio alarm naišla je na prazne zidove, polomljene drške i tragove guma u travnjaku ispred galerije

Među ukradenim slikama su Pikasov „Harlekinova glava“ (1971), Moneov „Vaterlo most, London“ (1901) i „Čering kros bridž, London“, Matisova „Devojčica koja čita u belom i žutom“ (1919), Gogenova „Devojka ispred otvorenog prozora“ (1898), De Haanov „Autoportret“ (oko 1890) i delo Lusijana Freuda iz 2002. „Žena sa zatvorenim očima“. Ukradene slike potiču iz privatne Triton fondacije, odnosno kolekcije avangardnih dela koju je sastavio multimilioner Vilema Kordia i njegova supruga.

Radu Dogaru sa drugom dvojicom okrivljenih ostaje u pritvoru dok istražitelji traže slike i ostale dokaze.

Izvor; Danas/ M. R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *