VELIKI POVRATAK VINILNE PLOČE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Prodaja vinil ploča u svetu povećana je petu godinu zaredom, i to za gotovo petinu, a najveći broj ih je, kao i 2011. godine, kupljen u nezavisnim muzičkim kućama.

Prema podacima agencije SoundScan, koja prikuplja podatke iz 14.000 najrazličitijih prodavnica muzičkih izdanja i SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji i Japanu, a od 2008. prati i prodaju vinila, tokom 2012. godine prodato je 4,55 miliona vinil ploča, što je 18 odsto više nego 2011. godine (3,87 miliona). Od toga je 67 odsto vinila prodato u nezavisnim kućama, a 76 odsto od ukupnog broja su rok albumi. prenosi seecult.org.

Najprodavaniji vinil album u 2012. godini bio je “Blunderbuss” Džeka Vajta (Jack White), frontmena grupe “Vajt Strajps” (White Stripes), koji je razgrabljen u 34.000 primaraka. Objavljen u saradnji Kolumbije (Columbia) i Vajtove izdavačke kuće Third Man Records, “Blunderbuss” je smaknuo sa trona najprodavanijih vinil izdanja “Abbey Road” popularnih “Bitlsa” (The Beatles), koji je prodat tokom 2012. godine u 30.000 primeraka, a tri godine zaredom bio je najtraženiji (2011. prodat je u 41.000 primeraka).

Vajt je, inače, veliki obožavalac vinila, a proteklih godina je reizdao i razvio niz inovativnih analognih izdanja.

Samo u Velikoj Britaniji, prema podacima Britanske fonografske industrije (BPI), ukupno je prodato 389.000 vinil ploča, što je za 15,3 odsto više nego 2011, dok je ukupna prodaja albuma u svim formatima opala tokom 2012. godine za 11,2 odsto.

Najprodavanija vinil ploča u Britaniji bila je “Coexist” - drugi album grupe The xx, dok je na drugom mestu obnovljeno izdanje albuma “The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars” Dejvida Bouvija (David Bowie). Taj album originalno je izašao u junu 1972. godine, a prošle godine je remasterizovan i ponovo objavljen povodom 40-godišnjice.

Među najprodavanijim vinilima u Britaniji je i globalni rekorder - Vajtov “Blunderbuss”, a slede “21″ (Adele), “Lonerism” (Tame Impala), “Tempest” (Bob Dylan), “Bloom” (Beach House), “An Awesome Wave” (Alt-J), “Go-Go Boots” (Drive-By Truckers) i, na desetom mestu, legendanri “The Wall” (Pink Floyd).

Najprodavaniji vinil album 21. veka na britanskom tržištu ostao je “The Invisible Band” benda Travis iz Glazgova, koji je prodat od 2001. godine u 28.700 primeraka. Sledi “The King Of Limbs” grupe “Rejdiohed” (Radiohead), objavljen prvobitno kao digitalno izdanje, a potom kao specijalni novinski dodatak koji je uključivao i 10-inčni vinil.

Vinil ploče postoje već više od 60 godina, a novo interesovanje za njih, kao i strast kolekcionara širom sveta, pokazuju da su najdugovečniji muzički format svih vremena.

Nove vinil ploče pritom sadrže kodove koje je moguće iskoristiti za digitalna izdanja, pa njihovi kupci mogu iskoristiti prednosti oba formata.

U Britaniji je, inače, ukupna prodaja albuma opala u 2012. godini za 11,2 odsto u odnosu na 2011, iako je prodaja digitalnih povećana za 14,8 odsto. Prodaja CD albuma opala je za gotovo 20 odsto - na 69,4 miliona primeraka, a prodaja digitalnih dostigla je 30,5 miliona.

U SAD je najprodavaniji album 2012. godine bio “21″ (Adele), koji je prodat u 4,4 miliona primeraka, a trijumfovao na istom mestu i 2011. godine, kada je prodat u 5,8 miliona primeraka. Debitovao je na prvom mestu Billboard 200 liste krajem marta 2011. i od tada nije izlazio sa spiska 40 najprodavanijih albuma.

Drugi najprodavaniji album 2012. godine bio je “Red” Tejlor Svift (Taylor Swift), prodat u 3,1 miliona primeraka.

Ukupno je, inače, prodaja albuma u SAD u 2012. godini opala za četiri odsto (sa 330,57 miliona 2011. godine na 315,96 miliona). Prodaja CD izdanja opala je za 13 odsto, dok je prodaja digitalnih albuma povećana za 14 odsto - na rekordnih 117,68 miliona. To znači da je 37 odsto svih albuma prodatih u 2012. godini “daunlodovano”, što je 31 odsto više nego 2011.

Adelin “21″ je i najtraženiji digitalni album - “daunloudovan” je 1,04 miliona puta. Tako je zadržao prvo mesto i na listi digitalnih albuma (2011. godine preuzet je iz onlajn muzičkih prodavnica 1,8 milion puta).

Protekla godina bila je rekordna i po prodaji pojedinačnih digitalnih pesama - čak 1,33 milijarda pesama prodata je 2012. godine, što je za pet odsto više nego 2011. godine (1,27 milijarda).

Ukupno je 108 pesama imalo u 2012. godini više od milion “daunloudovanja”, što je nešto malo manje nego 2011 (112). Ujedno, 41 pesma je u 2012. godini premašila dva miliona daunlodovanja, dok ih je 2011. bilo 38.

Izvor: B 92 /seecult.orgoto: graur razvan ionut / freedigitalphotos.net

“LJUBAV” NAJBOLJI FILM PREMA OCENI FILMSKIH KRITIČARA SAD

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Još jedna nagrada za Hanekea

Film ”Ljubav”, ostvarenje evropskog reditelja Mihaela Hanekea koji govori o paru u poznim godinama suočenom sa teškom bolešću proglašen je za najbolji film prema oceni američkog Nacionalnog udruženja filmskih kritičara.

Nagradu za najbolju glumicu odnela je Emanuel Riva, koja takođe igra u filmu ”Ljubav”, dok je Haneke proglašen za najboljeg reditelja. Grupa od 60 eminentnih filmskih kritičara iz svih delova SAD-a, i iz različitih novina, časopisa i drugih medija, koja se sastala u Njujorku u Linkoln centru u subotu, izabrala je Danijela Deja-Luisa za najboljeg glumca za naslovnu ulogu u filmu ”Linkoln”.

Metju Mekonahi proglašen je za najboljeg sporednog glumca u filmu ”Magični Majk” dok je Ejmi Adams proglašena za najbolju sporednu glumicu u filmu ”Master”.

Proglasivši ”Ljubav” najboljim filmom, američki kritičari pokazali su više sličnosti u odabiru najboljih s evropskim filmskim žirijima, poput žirija Kanskog festivala gde je Haneke osvojio Zlatnu palmu, nego s izborom američkih filmskih festivala- gde su mnoge nagrade pripale mogućem kandidatu za Oskara, filmu Zero Dark Thirty (00.30 - Tajna operacija) o lovu na Osamu Bin Ladena.

Kritičari su dodelili priznanje za najbolji dokumentarac filmu ”The Gatekeepers” o izraelskoj obaveštajnoj službi Šin Bet. Toni Kušner dobio je nagradu za najbolji scenario za film ”Linkoln”, dok je nagradu za najbolju kameru dobio film ”Master”.

Nagradu za najbolji eksperimentalni film dobio je ”This Is Not a Film”.

Nagrade filmskih kritičara su među poslednjim nagradama koje se dodeljuju pre proglašenja nominacija za nagradu Oskar, 10. januara. Svečana dodela Oskara održaće se 24. februara u Los Anđeleseu, a ”Ljubav” je austrijski kandidat u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Izvor: Blic Online

BOŽIĆNE PESME - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

SVETLOST IZ PEĆINE
(Sjaj tajanstva)

Čudesna zvezda otkriva tajnu rođenja
i put goneta za svoja tri mudraca.
oštricom razuma, zagrljajem uma
tavorska svetlost sa neba palaca.

Pred tamnim vratima nazori tašti.
sumračje pećine možeš da krokneš.
rasuto lišće prozirnog mraka
i zračak svetlosti praznini otmeš.

A baš tu u treptaju čistog
iskri se postelja vatre božanstva,
naziru seni, teške od patnji,
otkucava život, krst čovečanstva.

Slutiš u magli neko stepenište,
u mlečnoj svetlosti krišku života,
zov zvezde nekog čudesng sjaja
-muzike kosmičke najlepša nota.

Za nas to beše svetlost iz pećine,
mudracima, možda zora hrišćanstva,
ostaće trajno da bdi nad nama
dete iz Vitlejema i sjaj tajanstva.

 

NEBESKI ZNAK

 

Nebeski znak, Vitlejem sjaji,
mnogi će mudrac dar da donese
da vidi Onog što će moći
Krst čovečanstva da ponese.

Razgoni Irod po zemlji decu
hoteći carski presto da čuva,
ne pozna sila od sebe Jačeg
-Vetar hrišćanstva Judejom duva.

Dok krstiš Jordanom, Jovane verni,
presvete reči ti izustiš,
poznade Jovan čovečje jagnje:
„Ti treba sada mene da krstiš!”

Izabra Isus apostole,
otpoče govor od mudrih reči;
Ustajte mrtvi, sad iz groba,
I teško bolesne on Verom leči!

I krenu sila na Sina Božjeg,
Na krstu razapet tri dana stoji,
vaskrsnu Gospod i Duh sa njime
- pa ko se sada od koga boji?

 

TVORČEV FENJER

Kroz fenjer svoj posmatraj, Tvorče,
i vidi ima li vremena za nas,
jer mnogo.mnogo grešili jesmo,
od Kaina pa do danas.

Pogledaj, Oče, gde je ljubav,
čuva li neko tu znamen bajnu
-osmeh za druge, nadu za ljude
da svako poštuje Svetu tajnu.

Prosvetli, Gospode, fenjerom svojim,
posipaj svetlost, daj nam saznanje,
izoštri pogled naš u daljinu,
proširi naše zemaljsko znanje.

Dal’ tamo žive sva naša braća,
šta oni znaju, gde je lepota,
da li je Noje svemirski putnik
što svuda seje klicu života?

Kroz fenjer svoj posmatraj, Tvorče
i vidi ima li vremena za nas
Ili će Noje sa svojom barkom
da krene opet, možda već danas.

 

ANGU LIJU NAGRADA UDRUŽENJA ZA VIZUELNE EFEKTE

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Film „Pijev život”, prepun smelih specijalnih efekata, samo je doprineo da reditelj Ang Li dobije nagradu Udruženja za vizuelne efekte.

Američkom reditelju tajvanskog porekla Angu Liju biće dodeljena nagrada Udruženja za vizuelne efekte “VES Visionary Award”.
Li prica o Piju.jpg

Reditelj, koji se proslavio filmom Pritajeni tigar, skriveni zmaj, primiće ovu nagradu 5. februara u Los Anđelesu za doprinos na polju specijalnih efekata u filmovima”, prenose američki mediji.

Njegov aktuelni film Pijev život ima nekoliko smelih specijalnih efekata uključujući prikaz bengalskog tigra rađenog u CGI tehnologiji.

Li je nedavno izjavio da je taj film „najteža stvar koju je do sada radio”.

Reditelj filma Početak, Kristofer Nolan, primio je prošle godine ovu nagradu.

Izvor: RTS

MEMORIJALNA KONFERENCIJA POSVEĆENA TESLI

Nebojša Đorđević    Nauka, Vesti

U Njujorku je gala prijemom otvorena memorijalna konferencija povodom 70-godišnjice od smrti naučnika i jednog od najvećih svetskih pronalazača Nikole Tesle.

Konferenciju, pod nazivom “Zašto je Tesla važan”, organizuje naučna Fondacija “Nikola Tesla” iz SAD od 5. do 7. januara u Njujorku.

Na otvaranju su dodeljene Tesline nagrade u oblasti nauke, duhovnosti, finansiranja i posvećenosti promociji lika i dela Nikole Tesle, a učesnicima skupa su se obratili predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, predsednik i osnivač Fondacije Nikola Lončar, počasni predsednik David Vujić, kao i izvršni direktor Fondacije Marina Švabić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Tesla spirit awards” je, izmeduju ostalih, stalna misija Srbije u Uneskou za upis imena Nikola Tesla u registar Pamćenja sveta.

Nagrada se postuhmno dodeljuje ambasadoru Dragoljubu Najmanu.

Takođe, dobitnici nagrade su i Muzej “Nikola Tesla” iz Beograda, kao i dr Ljubo Vujović i organizacija Teslina Memorijala za životno delo u oblasti promocije lika i dela Tesle u SAD, Hotel “Njujorker” i drugi.

Otvarajući gala prijem, Marina Švabić je istakla da je Tesla danas živ kroz mnoga svoja dostignuća koja su sastavni deo našeg sveta - od naizmenične struje, preko radio i bežičnog prenosa, do daljinskog upravljanja.

“Tesla je onaj koji nam je omogućio da noćas jasno vidimo jedni druge. Da li uopšte možemo da zamislimo život bez Tesle”, rekla je Švabićeva.

Ona je podsetila da je veliki naučnik iza sebe ostavio više od 300 izuma, patenata i teorija, ali da njegovo nasleđe uključuje i mnoga neodgovorena pitanja, misterije i kontroverze.

“Zbog toga smo mi iz Tesline naučne fondacije rešeni da istražimo živog i legat Nikole Tesle i bacimo novo svetlo na njegova dostignuća iz perpsektive 21. veka koji Teslu čini još više našim savremenikom”, rekla je Švabićeva.

Ključno pitanje konferencije upravo je - “Zašto je Tesla važan”, rekla je Švabićeva, navodeći da će tokom naredna tri dana učesnici to pitanje istražiti iz više uglova.

“Tesla je bio inženjer i nezaustavljivi pronalazač, uzor i heroj mnogh naučnika, zatim vizionar i na posletku duhovni čovek čija je duhovnost nadilazila rodno pravoslavlje”, istakla je ona.

U okviru konferencije biće održana predavanja, prezentacije, diskusije i dokumentovani dokazi o rastućem interesovanju za velikog naučnika i pronalazača.

Cilj konferencije je da na jednom mestu okupi svetske umove, naučnike, inženjere, preduzetnike iz oblasti alternativne energije, stručnjake za inovacije, umetnike, pisce i veliki broj Teslinih poštovalaca.

Konferencija se održava u hotelu “Njujorker”, u kojem je on proveo poslednjih deset godina života i gde je preminuo 7. januara 1943. godine.

Izvor: Studio B/Tanjug