DOKUMENTARCI KOJI SU ŠOKIRALI SVET

Ana Čizmar    Film

MajklMur

Filmovi za pamćenje

Možda dokumentarci nisu popularni kao holivudski hitovi, ali itekako mogu da uzburkaju javnost. Podsećamo vas na neke od tih velikih filmova koji menjaju pogled na svet.

Fahrenheit 9/11

Poznat po žestokim i upečatljivim kritikama američkog društva, Majkl Mur je jedan od velikana današnjeg dokumetarnog filma, a jednim od njegovih najvećih hitova smatra se “Fahrenheit 9/11″. U ovom filmu Mur se bavi događanjima u SAD nakon terorističkog napada na “bliznakinje” 11. septembra, kada Bušova administracija putem medijske propoagande koristi tragičan događaj za opravdavanje ratova u Avganistanu i Iraku. “Fahrenheit 9/11″ je nagrađen Zlatnom palmom na Kanskom festivalu.

Superveliki ja

Morgan Sparlok je odlučio da svoje telo stavi u službu eksperimenta - mesec dana jeo je samo hranu iz MekDonaldsa. Pri sabiranju “rezultata”, pokazalo se da je Morgan u tih mesec dana dobio 12 kilograma, njegova jetra nije uspevala da razgradi sve otrove, holesterol mu se popeo sa 165 na 230, patio je od glavobolje, depresije, mučnine…

Nezgodna istina

Al Gor je možda bio “najveći luzer” na predsedničkim izborima 2000. godine, ali se 2006. vratio s filmskim hitom koji je punio bioskopske blagajne širom sveta i doneo mu Oskara za najbolji dokumentarac. “Nezgodna istina” je produžena verzija njegovih predavanja, a govori o problematici globalnog zagrevanja kao rezultatu ljudskog delovanja i velikoj opasnosti za planetu.

Most

San Francisko je poznat po jednom od najdužih mostova na svetu, ali manje poznata činjenica je da je Golden Gejt jedno od najpopularnijih mesta za samoubice na svetu. Inspirisan pričom “Skakači” Teda Frenda, reditelj Erik Stil odlučio je da provede nekoliko meseci s ekipom i kamerom ispod ovog mosta. Zabeležio je 23 samoubistva, a usput intervjuisao prijatelje i porodice preminulih, očevidce… Film je izazvao mnoge kontroverze, a jedno od najučestalijih pitanja bilo je o tome da li je moralno snimati skok s mosta i ne pokušati ga sprečiti.

Isusov kamp

“Isusov kamp”, koji je prozvan dokumetarnim horor filmom 21. veka, prati propovednicu Beki Fišer koja odgaja vojsku mladih hrišćana spremnih za rat protiv fundamentalističkog islama i bogohulnog liberalizma. Autorke Hajdi Iving i Rejčel Grejdi kroz “Isusov kamp” prikazuju jednu drugačiju sliku Amerike, u kojoj se deci ispiraju mozgovi propovedanjem protiv evolucije, abortusa, Galileja, Harija Potera…

Manda Bala

Brazil je postao zemlja s najvećim postotkom otmica, korumpiranih političara i plastičnih hirurga - to su teme filma “Manda Bala” Džejsona Kona. Dokumetarac je pun šokantnih - od otmice u kojoj je žrtvi odrezano uvo, do scene u kojoj se deca na igralištu umesto fudbala igraju otmice pretvarajući se da žrtvama režu delove tela. “Manda Bala” je dobio nagradu za najbolji dokumetarni film na “Sandensu”, najpoznatijem festivalu nezavisnog filma.

Izvor: Blic Online A.K. Foto: Reuter

ČEHOVLJEVSKI KRUG

Nebojša Đorđević    Film

Veliki ekran

„Još jedna godina” reditelja Majka Lija U dugačkoj i plodnoj filmografiji starog bibisijevca Majka Lija (1943) nema velikih čuda, ali mala čuda se događaju neprekidno. Jedan od najboljih i najlepših filmova upravo završenog Festa, „Još jedna godina” (2010; trajanje: 128 min.), primer je autorske zrelosti i mudrosti, u kojem se prepoznaju sve boje života, sa neverovatnim pretapanjem ironije prema likovima i čehovljevskim razumevanjem njihovih svakodnevnih nevolja i samozavaravanja. Pre dvadesetak godina Li je načinio film „Obnaženi”, o pijancima u velikom propadanju, gotovo bolno mazohističkom. U novom filmu, kao i u nekoliko prethodnih, Li, uvek po svojim scenarijima, razvija gotovo neverovatnu lepezu neizuzetnih ljudskih sudbina, koja se po suptilnosti građenja slike sveta može meriti samo sa onom koju je poslednjih decenija usrdno negovao francuski novotalasovac Erik Romer.

Film otpočinje podnaslovom „proleće”, a onda do kraja ređaju se sva preostala godišnja doba (nimalo vivaldijevska), da bi se došlo do polazne tačke. Ova gotovo muzička struktura plete se oko svakodnevnog života sredovečnog bračnog para, Toma (Džim Brodbent) i Džeri (Rut Šin), a njihovi prijatelji i rodbina iskrsavaju i nestaju, baš kao u životu. No ubrzo nam postaje jasno da saradnica sa Džerinog posla Rouz (Lesli Menvil) češće svraća nego obično, slikovit lik sa depresivnim padovima i laganim tonjenjem u alkoholizam. Ona vreba priliku da razbije samoću, ali kako, kad se od prve vidi koliko je nesrećna. I pri kraju filma dogodi se porodična sahrana, sa raskošnim spektrom crnohumornih, tako ljudskih naznaka.

Majk Li je nenadmašan majstor da od glumaca izvuče u svakom trenu zapanjujuću uverljivost i punoću. U spletu sjajnih ostvarenja posebno se ovoga puta izdvaja Lesli Menvil u ulozi Rozi. Neverovatni su preobražaji ove junakinje, opsednute željom da se u času dogodi neka mala sreća. Film se završava dugim kadrom u kojem vidimo Rouzino lice. Nezaboravno.

Izvor: BlicOnline Milan Vlajčić

FILMSKI DIJALOG SRBIJE I KOSOVA

Ana Čizmar    Film, Konkursi, Vesti

Konkurs festivala “Nova svetlost”

Nova svetlost, festival filmova snimljenih mobilnim telefonima i alternativnim filmskim sredstvima, otvara konkurs za najbolje radove filmskih stvaralaca, amatera, profesionalaca i aktivista iz Beograda i Prištine na temu „Nova svetlost, novi razgovori”. Konkurs je otvoren do 25. marta, a nagrada je 1.000 evra

Nova svetlost biće održana u okviru 58. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma od 30. marta do 4. aprila 2011. Filmovi snimljeni mobilnim telefonima i alternativnim sredstvima (foto-aparati, web-kamere itd.) na temu razgovora i komunikacije šalju se preko web-portala novasvetlost.com.

„Ponosni smo na to što Nova svetlost postoji već četiri godine, a sada je i prvi festivalski poduhvat koji se paralelno održava u Prištini i Beogradu. Želimo da stvorimo prostor za dijalog i istinsku razmenu ideja, nezavisno od zvaničnog procesa razgovora. Film je uvek rušio granice, uprkos preprekama”, rekao je Miloš Đukelić, direktor Nove svetlosti.

U holu Doma omladine publika će imati priliku da tokom svih dana trajanja Nove svetlosti pogleda filmove finalista, kao i sve filmove sa sajta novasvetlost.com. Biće održane i tribine na temu alternativne filmske produkcije i uloge novih tehnologija u razrešenju sukoba, dok će tokom video-izložbe „Građani u akciji” biti predstavljeni napori građanskog društva u rešavanju svakodnevih problema.

Festival Nova svetlost organizuje Red Production iz Beograda, od ovogodišnje selekcije u partnerstvu sa Centrom za nove komunikacije Dokukino/DKQ. Za prištinsko izdanje pod imenom Drita e Re zadužen je Pixel Productions iz tog grada.

Izvor: e-Novine Photo: moma.org

RASPISAN KONKURS “BETINA FOTOGRAFIJA GODINE”

Nebojša Đorđević    Konkursi, Vesti

BEOGRAD - Novinska agencija Beta raspisala je konkurs za najbolju novinsku fotografiju godine. To je osmi konkurs pod nazivom “Betina fotografija godine”.

Pozvani su da učestvuju profesionalni fotoreporteri iz zemalja jugoistočne Evrope sa fotografijama snimljenim u regionu. Konkurs je otvoren do 21. aprila ove godine.

Nagrade su novčane: prva iznosi 1.000 evra, druga 750 evra, a treća 500 evra. Pored glavnih nagrada, predviđene su i specijalne. Specijalne nagrade dodeliće Telekom i SEEMO.

Članovi žirija ovogodišnjeg Betinog konkursa su Aleksandar Anđić (Vreme), Dragan Kujundžić (Asocijacija fotografskih autora), Vladimir Tatarević (Fakultet primenjenih umetnosti), Darko Vojinović (AP) i Nenad Petrović (Beta).

Izložba nagrađenih i izabranih radova biće otvorena u galeriji Nju Moment (Nenj moment) u Beogradu 19. maja u 18 časova. Agencija Beta će kao i svake godine izdati katalog svih izloženih radova.

Propozicije i prijave za konkurs nalaze se na njeb sajtu Novinske agencije Beta: WWW.beta.co.rs/fotokonkurs.

Konkurs za najbolju novinsku fotografiju Beta je ustanovila 2004. godine povodom 10. godisnjice pocetka rada agencije.

Izvor: Glas Javnosti/Beta