Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILMSKI DIJALOG SRBIJE I KOSOVA

Konkurs festivala „Nova svetlost“

Nova svetlost, festival filmova snimljenih mobilnim telefonima i alternativnim filmskim sredstvima, otvara konkurs za najbolje radove filmskih stvaralaca, amatera, profesionalaca i aktivista iz Beograda i Prištine na temu „Nova svetlost, novi razgovori“. Konkurs je otvoren do 25. marta, a nagrada je 1.000 evra

Nova svetlost biće održana u okviru 58. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma od 30. marta do 4. aprila 2011. Filmovi snimljeni mobilnim telefonima i alternativnim sredstvima (foto-aparati, web-kamere itd.) na temu razgovora i komunikacije šalju se preko web-portala novasvetlost.com.

„Ponosni smo na to što Nova svetlost postoji već četiri godine, a sada je i prvi festivalski poduhvat koji se paralelno održava u Prištini i Beogradu. Želimo da stvorimo prostor za dijalog i istinsku razmenu ideja, nezavisno od zvaničnog procesa razgovora. Film je uvek rušio granice, uprkos preprekama“, rekao je Miloš Đukelić, direktor Nove svetlosti.

U holu Doma omladine publika će imati priliku da tokom svih dana trajanja Nove svetlosti pogleda filmove finalista, kao i sve filmove sa sajta novasvetlost.com. Biće održane i tribine na temu alternativne filmske produkcije i uloge novih tehnologija u razrešenju sukoba, dok će tokom video-izložbe „Građani u akciji“ biti predstavljeni napori građanskog društva u rešavanju svakodnevih problema.

Festival Nova svetlost organizuje Red Production iz Beograda, od ovogodišnje selekcije u partnerstvu sa Centrom za nove komunikacije Dokukino/DKQ. Za prištinsko izdanje pod imenom Drita e Re zadužen je Pixel Productions iz tog grada.

Izvor: e-Novine Photo: moma.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *