Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOKUMENTARCI KOJI SU ŠOKIRALI SVET

MajklMur

Filmovi za pamćenje

Možda dokumentarci nisu popularni kao holivudski hitovi, ali itekako mogu da uzburkaju javnost. Podsećamo vas na neke od tih velikih filmova koji menjaju pogled na svet.

Fahrenheit 9/11

Poznat po žestokim i upečatljivim kritikama američkog društva, Majkl Mur je jedan od velikana današnjeg dokumetarnog filma, a jednim od njegovih najvećih hitova smatra se „Fahrenheit 9/11“. U ovom filmu Mur se bavi događanjima u SAD nakon terorističkog napada na „bliznakinje“ 11. septembra, kada Bušova administracija putem medijske propoagande koristi tragičan događaj za opravdavanje ratova u Avganistanu i Iraku. „Fahrenheit 9/11“ je nagrađen Zlatnom palmom na Kanskom festivalu.

Superveliki ja

Morgan Sparlok je odlučio da svoje telo stavi u službu eksperimenta – mesec dana jeo je samo hranu iz MekDonaldsa. Pri sabiranju „rezultata“, pokazalo se da je Morgan u tih mesec dana dobio 12 kilograma, njegova jetra nije uspevala da razgradi sve otrove, holesterol mu se popeo sa 165 na 230, patio je od glavobolje, depresije, mučnine…

Nezgodna istina

Al Gor je možda bio „najveći luzer“ na predsedničkim izborima 2000. godine, ali se 2006. vratio s filmskim hitom koji je punio bioskopske blagajne širom sveta i doneo mu Oskara za najbolji dokumentarac. „Nezgodna istina“ je produžena verzija njegovih predavanja, a govori o problematici globalnog zagrevanja kao rezultatu ljudskog delovanja i velikoj opasnosti za planetu.

Most

San Francisko je poznat po jednom od najdužih mostova na svetu, ali manje poznata činjenica je da je Golden Gejt jedno od najpopularnijih mesta za samoubice na svetu. Inspirisan pričom „Skakači“ Teda Frenda, reditelj Erik Stil odlučio je da provede nekoliko meseci s ekipom i kamerom ispod ovog mosta. Zabeležio je 23 samoubistva, a usput intervjuisao prijatelje i porodice preminulih, očevidce… Film je izazvao mnoge kontroverze, a jedno od najučestalijih pitanja bilo je o tome da li je moralno snimati skok s mosta i ne pokušati ga sprečiti.

Isusov kamp

„Isusov kamp“, koji je prozvan dokumetarnim horor filmom 21. veka, prati propovednicu Beki Fišer koja odgaja vojsku mladih hrišćana spremnih za rat protiv fundamentalističkog islama i bogohulnog liberalizma. Autorke Hajdi Iving i Rejčel Grejdi kroz „Isusov kamp“ prikazuju jednu drugačiju sliku Amerike, u kojoj se deci ispiraju mozgovi propovedanjem protiv evolucije, abortusa, Galileja, Harija Potera…

Manda Bala

Brazil je postao zemlja s najvećim postotkom otmica, korumpiranih političara i plastičnih hirurga – to su teme filma „Manda Bala“ Džejsona Kona. Dokumetarac je pun šokantnih – od otmice u kojoj je žrtvi odrezano uvo, do scene u kojoj se deca na igralištu umesto fudbala igraju otmice pretvarajući se da žrtvama režu delove tela. „Manda Bala“ je dobio nagradu za najbolji dokumetarni film na „Sandensu“, najpoznatijem festivalu nezavisnog filma.

Izvor: Blic Online A.K. Foto: Reuter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *