KONCERT U ČAST MILANA MLADENOVIĆA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Godišnjica smrti rokera

Koncert povodom obeležavanja 16 godina od prerane smrti Milana Mladenovića, frontmena grupe EKV, biće održan 5. novembra u SKC-u Novi Beograd.

Već tradicionalno u znak sećanja na njega i njegov rad koncerte održava grupa “Krug”, koju čine neki od muzičara koji su prošli kroz sastav EKV.

Tako će u petak “Krug” svirati u sastavu Marko Milivojević (bubnjevi), Dragiša Uskoković Ćima (bas gitara), Dejan Tomović (klavijature), Predrag Stevović (gitara) i Aleksandar Sarajlić (vokal). Do sada su sa ovom grupom često nastupali i Tanja Jovićević te Teodor Jani, producent i gitarista albuma EKV “Ljubav”, “Samo par godina za nas” i “Dum Dum”

Karte su u pretprodaji, po ceni 400 dinara, u SKC-u Beograd i SKC-u Novi Beograd.

Izvor: Blic Online Foto: Goranka Matić

FILMU “KRALJEV GOVOR” OSAM NOMINACIJA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Džefri Raš

Film “Kraljev govor” reditelja Toma Hupera dobio je najviše - osam - nominacija za britanske nagrade za nezavisne filmove, javio je Bi-Bi-Si njuz.

Kolin Fert i Džefri Raš nominovani su za glavnu u epizodnu ulogu. Fert igra engleskog kralja Džodrža Šestog koji je mucao, a Raš logopeda koji kralju pomaže da prevaziđe govornu manu. “Kraljev govor” je nominovan i za najbolji film, a Tom Huper za režiju.

Naučnofantastični film “Monstrumi” ima šest nominacija, isto kao i adaptacija romana Kazua Išigura “Ne daj mi nikada da odem”.

Dodela nagrada za nezavisni britanski film je u Londonu, 5. decembra.

Izvor: Blic Online

USPEŠNO GOSTOVANJE JDP-a U ZAGREBU

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

“Metamorfozama po Ovidiju” i “Dramom o Mirjani i ovima oko nje”, Jugoslovensko dramsko pozorište se uspešno predstavilo pubilici u Zagrebu.

Jugoslovensko dramsko pozorište je sa velikim uspehom gostovalo u Zagrebu sa svoje dve predstave “Drama o Mirjani i ovima oko nje” i “Metamorfoze po Ovidiju”, saopšteno je iz tog pozorišta.

Predstava “Drama o Mirjani i ovima oko nje” Ivora Martinića u režiji Ive Milošević izvedena je na zatvaranju Festivala “Gaveline večeri”.

Za oba izvođenja, 28. i 29. oktobra, tražila se karta više i obe predstave su nagrađene burnim i toplim aplauzom, saopštilo je pozorište.

Prema pisanju Večernjeg lista, “zagrebačka publika očigledno se zaželela Mirjane Karanović, koja je maestralna u glavnoj ulozi žene koja između dve jutarnje kafe proživljava svojevrsnu životnu katarzu. U prepunoj Gaveli (u kojoj se i stajalo) dobila je frenetičan aplauz”.

Predstava “Metamorfoze” Aleksandra Popovskog i Jelene Mijović u režiji Popovskog izvedena je takođe pred prepunom salom Teatra Gavela.

“Tim iz snova, kako je zagrebačka štampa nazvala podelu za ovu predstavu, oduševio je publiku koja je glumce više puta pozivala na poklon dugim i toplim aplauzom”, saopštio je JDP.

Izvor: RTS

“ŽIZELA” U NOVOJ GLUMAČKOJ PODELI

Ana Čizmar    Kultura, Vesti

Foto: www.narodnopozoriste.co.rs

Baletski umetnici Dalija Imanić i Jovica Begojev nastupiće prvi put u glavnim ulogama u klasičnom baletu Adolfa Adama “Žizela” koji će biti izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u petak, 5. novembra.

Balet “Žizela” u koreografiji i režiji Leonida Lavrovskog iz Boljšoj teatra u Moskvi, na repertoaru Narodnog pozorista je od 1957. godine.

Orkestar Narodnog pozorišta 5. novembra će nastupiti pod dirigentskim vođstvom Ane Zorane Brajović, a glavne protagoniste Žizelu i Alberta igraće Imanić i Begojev. Kao solisti nastupiće Miloš Marijan, Tamara Ivanović, Ivana Kozomara i Igor Pastor.

Prvakinja baleta Imanić po završetku srednje baletske škole u Sarajevu 1992. godine dolazi u Balet Narodnog pozorišta u Beogradu. U Baletu nacionalnog teatra 2000. godine dobija zvanje prve solistkinje, a 2004. godine zvanje prvakinje baleta.

Na njenom solističkom repertoaru su uloge u baletima “Uspavana lepotica”, “Don Kihot”, “Labudovo jezero”, “Ljubav čarobnica”, solo u operi “Faust”. Prve uloge ostvarila je u baletima: “Kavez”, “San o ruži”, “Doktor Džekil i mister Hajd”, “Uspavana lepotica”, “Romeo i Julija” i “Ko to tamo peva”.

Mladi baletski umetnik Begojev (27) odmah po završetku Baletske škole u Novom Sadu 2001. godine dobio je angažman u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u kome ubrzo postaje solista. Član Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2005. godine.

Igrao je glavne uloge u klasičnim baletima “Labudovo jezero” (Princ Zigfrid), “Don Kihot” (Bazil) i solo uloge u savremenim baletima “Kraljica Margo”, “Ko to tamo peva”, “Nečista krv”, “Kavez”, “Jesenje cveće”, “Interval” kao i u dve baletske predstave “Šest plesova” i “Koračaj polako” za koje je ansambl NP nedavno dobio najprestižniju nagradu u oblasti baletske umetnosti “Dimitrije Parlić” Udruženja baletskih umetnika Srbije za najbolju interpretaciju u protekloj godini.

Izvor: B 92

FILM OLEGA NOVKOVIĆA OTVARA FAF

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

16. po redu Festival autorskog filma biće održan od 30. novembra do 7. decembra u Dvorani kulturnog centra Beograd, a otvoriće ga film Olega Novkovića “Beli beli svet”.

Na festivalu će biti prikazano 18 filmova u takmičarskom programu. Kako se navodi, gledaoci će moći da vide nove filmove nekih od velikana autorskog filma, kao i filmove mladih reditelja koji su izazvali pažnju publike i kritike i osvojili nagrade na festivalima širom sveta.

Festival autorskog filma i ove godine nastavlja tradiciju prikazivanja filmova koji su na Kanskom festivalu dobili nagradu “Camera d’or” za najbolji debitantski film. Tako će se u ovogodišnjem programu festivala naći film australijskog reditelja Majkla Rouva “Prestupna godina”.

Film Majkla Rouva snimljen je u Meksiku gde reditelj živi i radi, a izazvao je veliku pažnju na Kanskom festivalu pobedivši u konkurenciji koju su činila 24 filma.

Festival autorskog filma (FAF) je osnovan 1994. godine. Zvanično je uvršten među manifestacije od nacionalnog značaja za kulturu 2010. godine, što je i potvrđeno potpisanim Protokolom o sufinansiranju programa.

Izvor: B 92