STEVANU TONTIĆU “MIROSLAV ANTIĆ”

Nebojša Đorđević    Knjige, Poezija, Vesti

Skupština grada Novog Sada odlučila je da nagradu „Miroslav Antić” za prošlu godinu dodeli sarajevskom pesniku Stevanu Tontiću za zbirku poezije „Sveto i pro­k­leto” (Matica srpska, 2009). Stevana Tontića je jednoglasno predložio odbor manifestacije „Antićevi dani”.

U obrazloženju je, uz ostalo, navedeno da je Tontićeva knjiga prožeta temeljnom dramom ljudskog bića i zasnovana na „gorkom talogu iskustva”. Većina odbornika je glasala za dobitnika, ali su opozicioni odbornici bili uzdržani jer smatraju da je ovaj izbor bio politički, iako priznaju da je Stevan Tontić nadaren pesnik. Sarajevskom pesniku nagrada će biti uručena naredne nedelje tokom trodnevne manifestacije „Antićevi dani”, od 11. do 13. marta. Njemu će u Svečanoj sali

Gradske kuće biti uručeno priznanje, kao i novčana nagrada od 95.000 dinara. Inače, program „Antićevih dana” je koncipiran tako da u njemu učestvuju brojni predstavnici likovnog, književnog, filmskog i muzičkog stvaralaštva, čija dela su vezana za Miroslava Antića. Tokom manifestacije održaće se umetnička kolonija na Petrovaradinskoj tvrđavi, biće položeno cveće na grob Miroslava Antića, priređeno književno veče u Gradskoj biblioteci… Tačna satnica programa „Antićevih dana” biće poznata narednih dana.

Izvor: Blic Online Ž.B.

NAGRADA “BILJANA JOVANOVIĆ” MILENI MARKOVIĆ I SLOBODANU TIŠMI

Miroslav Mladenović    Knjige, Vesti

Nagrada “Biljana Jovanović” za 2009. godinu dodeljena je Mileni Marković za knjigu pesama “Ptičije oko na tarabi” koju je objavila izdavačka kuća “LOM” i Slobodanu Tišmi za roman “Kvatro stadjoni” u izdanju “Lagune”, saopštio je danas žiri za dodelu te nagrade.

Žiri, u sastavu Ljiljana Šop (predsednik), Tanja Rosić i Ibrahim Hadžić, doneo je jednoglasnu odluku da nagradu “Biljana Jovanović” dodeli Mileni Marković i Slobodanu Tišmi.

Nagradu dodeljuje Srpsko književno društvo i sastoji se od plakete i novčanog iznosa.

Nagrada “Biljana Jovanović” je ustanovljena 2006. godine, povodom obeležavanja 10 godina od smrti te književnice i dodeljuje se za prozu, poeziju i esejistiku koja je u poetičkom ključu bliskom preminuloj spisateljici.

Izvor: Blic Online/Beta Foto: A.Isaković

OSKAR 2010: BIĆE KAKO OPRA KAŽE

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Odluka američke akademije da prvi put od 1944. umesto uobičajenih 5 nominuje za najbolji holivudski film godine čak 10 ostvarenja, navela je mnoge da pitaju da li će se na listi naći i “Mamurluk u Vegasu” i “Zvezdane staze”.

Nakon nekoliko prethodnih dodela obeleženih političkim prizvucima, u godini ekonomske krize primetna je težnja da se dodela Oskara medijski učini estradnom atrakcijom poput super finala lige američkog fudbala ili NBA - kladioničari utiču na favorite koliko i ovi na kvote i u toj povratnoj sprezi vrte se milioni dolara. Na ruku im ide i sistem glasačkih listića koji svojom komplikovanošću i sumnjivom ispravnošću podseća na notorne predsedničke izbore 2000. kada je Buš pobedio Gora. Zgodnom analogijom i 82. dodela Oskara ima svog Buša i Gora kako ćemo videti u predstojećem TV prenosu, prvorazrednom globalnom entertejnmentu - iako Alek Boldvin i Stiv Martin na promo plakatu pre deluju kao duet iz zamišljene parodične komedije o Oskarima.

Ako je verovati tradicionalnim prognostičarskim uputnicama, nagradama BAFTA i Zlatni globus, Gor i Buš su Džejms Kameron sa svojim eko-SF megahitom “Avatar” i njegova bivša supruga Ketrin Bigelou s ratnim filmom “The Hurt Locker”. Oboje imaju po 9 nominacija s tim što je “Avatar” očit favorit na tragu običaja članova akademije da nagrađuju najambiciozniju produkciju godine, kao što je bio slučaj s “Gospodarom prstenova” ili “Titanikom” samog Kamerona. Kontroverzna drama o vojnicima u Iraku “Hurt Locker” moguć je pak “spavač” (sleeper), potencijalno iznenađenje ovogodišnje dodele. Kameron je dobio Zlatne globuse za najbolji film i režiju a Bajglouova je pokupila BAFTA nagrade u istim kategorijama - i sva je prilika, ako se možemo osloniti na dosadašnja iskustva, da će “Avatar” biti film godine dok će “Hurt Locker” doneti svojoj rediteljki “utešnog” Oskara za režiju u ovoj međusobnoj bračno-filmskoj igri.

Džef Bridžis je siguran tip za najboljeg glavnog glumca za ulogu propalog kantri pevača Bed Blejka u drami “Ludo srce” (”Crazy Heart”). Mada neki računaju i na Džeremija Renera (”Hurt Locker”), Bridžis je barem po minulom radu ubedljiv favorit a već je dobio i Zlatni globus. Istu nagradu pokupio je za najbolju mušku epizodu Austrijanac Kristof Valc, pukovnik Hans Landa u Tarantinovim “Prokletnicima”, praktično već viđen za Oskara, mada ne bi bila nepravda ni da statua ode u ruke Stenlija Tučija za ulogu psihopatskog ubice u filmu “Divne kosti” Pitera Džeksona.

Moguće je da će članovi akademije odlučiti da za najbolju žensku ulogu nagrade Meril Strip njenim trećim Oskarom (posle “Krejmera protiv Krejmera” 1979. i “Sofijinog izbora” 1982), za Zlatnim globusom nagrađenu ulogu čuvene američke TV kuvarice Džulije Čajlds u filmu “Džuli i Džulija”. Druga mogućnost je Sandra Bulok, takođe dobitnica Zlatnog globusa za glavnu ulogu u priči o američkom fudbalu “The Blind Side”. Dobitnica Oskara za žensku epizodu je zato nesumnjiva: kontroverzna crna komičarka Mo’Nik za ulogu disfunkcionalne nasilne majke u harlemskoj geto drami “Precious” snimljenoj po bestseleru Push crne pesnikinje Safajr. Mo’Nik je izvesna dobitnica koliko i Kristof Valc jer ne samo što je i ona dobila Zlatni globus već je i film podržala Opra.

Izvor: B 92

HITLEROVA LJUBAVNICA U NOVOM SVETLU

Nebojša Đorđević    Vesti

Hitlerova ljubavnica Eva Braun nije bila ni glupa, ni naivna, ni nepolitična, tvrde naučnici čiji su rezultati istraživanja objavljeni u novoj knjizi.

Tvrdnje naučnika ravne su senzaciji, a u knjizi ,,Eva Braun - život s Hitlerom” se iznosi mišljenje, da je uprkos uobičajenom mišljenju o njenoj površnosti, naprotiv, jako dobro znala šta želi i kako da to postigne.

Autorka knjige, nemačka istoričarka Hajke Gertemaker tvrdi da je Eva Braun bila mnogo više od obične priglupe i atraktivne plavuše, površne i politički naivne, kakvom su je do sada uvek predstavljali, kako Hitlerovi biografi tako i njegovi ondašnji najbliži saradnici, poput arhitekte Alberta Špera, javlja Dojče vele.

Čitaoci neće samo pronaći portret jedne iznenađujuće snažne ženske ličnosti već i sasvim novu sliku odnosa između Eva Braun i njenog ljubavnika.

Ova knjiga baca i sasvim novo svetlo na Hitlera prikazujući ga i kao osobu koja je imala privatni život uprkos činjenici da ga u skladu s propagandom takozvanog Trećeg Rajha, nije smeo imati.

Filmski materijal iz ovog vremena koji prikazuje ,,scene iz privatnog života” većinom je snimala sama Eva Braun. I već se ovde, na unapred vrlo dobro osmišljenim kadrovima koje prikazuju Hitlera kao porodičnog čoveka koji voli decu, primećuje kakva je bila Eve Braun - ni bezazlena, ni priglupa, a najmanje nepolitična.

Njen filmovi kao i bezbrojne fotografije na kojima je Hitler ,,u krugu prijatelja”, su postale glavni dokument ondašnje nacističke propagande.

Autorka u svojoj knjizi objašnjava zašto Hitler Evu Braun nije hteo da oženi već ju je takoreći ,,sakrio” u svojoj vili u bavarskim brdima.

,,Za ono što je on želeo, u čemu je video svoju misiju, nije mu bila potrebna porodica. Njemu je bilo važno da održi taj takozvani propali ,mit o Fireru”, predstavu o večitom neženji koji se ne može venčati budući da je ,,suprug svih nemačkih žena i otac sve nemačke dece”, kaže autorka.

,,Hitler je u Evi Braun imao veliku psihološku podršku, njena blizina mu je bila jako bitna. Ona ga je podržavala do samog kraja - do propasti Trećeg Rajha i očigledno nije bila ni žrtva, ali ni neka bezazlena pratnja, naprotiv”, zaključuje istoričarka Gertemaker.

Izvor: B 92 /Tanjug

KAKO NAPISATI KNJIGU ZA 24 ČASA?

Mirjana Živić - Mitić    Knjige, Vesti

Povodom održavanja sajma knjiga u Briselu, jedan belgijski pisac odlučo je da pokuša da napiše policijski roman za 24 časa.

Nikola Ansion je izjavio da ne voli da piše u žurbi, ali je ipak odlučio da sam sebi postavi kao izazov pisanje nove knjige za samo 24 časa i to direktno na sajmu.

Na sebe je skrenuo pažnju prošle godine kada je osvojio nagradu ,,Roser” za mlade autore za delo ,,Čovek koji je vredeo 35 milijardi” (L’homme qui valait 35 milliards).

On već duže vreme želi da se zatvori u neki prostor i piše bez prestanka sve dok delo ne bude završeno. Što se tiče teme njegove nove i pomalo neobične knjige on kaže da mu je bitno da sve ima smisla u odnosu na okolnosti pod kojima će pisati.

,,Te okolnosti same po sebi su izazov da čovek vidi koliko može da izdrži. Može da mi se dogodi i da zaspim. Na sajmu se zatvaram 24 sata, ali neću biti zatvorenik. Ono što je sigurno je da ću doživeti drugačije trenutke od svih drugih,” rekao je Ansion lokalnim medijima.

Ostaje još da se sačeka rezultat ovog neobicčnog poduhvata koji će kroz nekoliko dana besplatno moći da se preuzme sa interneta.

Izvor: B 92/TANJUG