Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HITLEROVA LJUBAVNICA U NOVOM SVETLU

Hitlerova ljubavnica Eva Braun nije bila ni glupa, ni naivna, ni nepolitična, tvrde naučnici čiji su rezultati istraživanja objavljeni u novoj knjizi.

Tvrdnje naučnika ravne su senzaciji, a u knjizi ,,Eva Braun – život s Hitlerom“ se iznosi mišljenje, da je uprkos uobičajenom mišljenju o njenoj površnosti, naprotiv, jako dobro znala šta želi i kako da to postigne.

Autorka knjige, nemačka istoričarka Hajke Gertemaker tvrdi da je Eva Braun bila mnogo više od obične priglupe i atraktivne plavuše, površne i politički naivne, kakvom su je do sada uvek predstavljali, kako Hitlerovi biografi tako i njegovi ondašnji najbliži saradnici, poput arhitekte Alberta Špera, javlja Dojče vele.

Čitaoci neće samo pronaći portret jedne iznenađujuće snažne ženske ličnosti već i sasvim novu sliku odnosa između Eva Braun i njenog ljubavnika.

Ova knjiga baca i sasvim novo svetlo na Hitlera prikazujući ga i kao osobu koja je imala privatni život uprkos činjenici da ga u skladu s propagandom takozvanog Trećeg Rajha, nije smeo imati.

Filmski materijal iz ovog vremena koji prikazuje ,,scene iz privatnog života“ većinom je snimala sama Eva Braun. I već se ovde, na unapred vrlo dobro osmišljenim kadrovima koje prikazuju Hitlera kao porodičnog čoveka koji voli decu, primećuje kakva je bila Eve Braun – ni bezazlena, ni priglupa, a najmanje nepolitična.

Njen filmovi kao i bezbrojne fotografije na kojima je Hitler ,,u krugu prijatelja“, su postale glavni dokument ondašnje nacističke propagande.

Autorka u svojoj knjizi objašnjava zašto Hitler Evu Braun nije hteo da oženi već ju je takoreći ,,sakrio“ u svojoj vili u bavarskim brdima.

,,Za ono što je on želeo, u čemu je video svoju misiju, nije mu bila potrebna porodica. Njemu je bilo važno da održi taj takozvani propali ,mit o Fireru“, predstavu o večitom neženji koji se ne može venčati budući da je ,,suprug svih nemačkih žena i otac sve nemačke dece“, kaže autorka.

,,Hitler je u Evi Braun imao veliku psihološku podršku, njena blizina mu je bila jako bitna. Ona ga je podržavala do samog kraja – do propasti Trećeg Rajha i očigledno nije bila ni žrtva, ali ni neka bezazlena pratnja, naprotiv“, zaključuje istoričarka Gertemaker.

Izvor: B 92 /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *