NOBELOVA NAGRADA HERTI MILER

Aleksandra Radovanović    Knjige, Kultura, Vesti

Nobelovu nagradu za književnost dobila je nemačka književnica rumunskog porekla Herta Miler.

Herta Miler (56) koja je 1987. iz Rumunije emigrirala u Nemačku, u svetu literature debitovala je 1982. zbirkom kratkih priča “Duboko dole” koju je tadašnja komunistička propaganda hitro cenzurisala.

Dve godine kasnije, u Nemačkoj je objavljena necenzurisana verzija tog dela koje opisuje život u malom rumunskom selu čiji meštani su Nemci i korupciju, netoleranciju i represiju kojima su izloženi.

U Rumuniji joj je potom objavljena još jedna knjiga, ali je spisateljica, zbog javnog kritikovanja vlade i straha od tajne policije Sekuritetee, sa suprugom pobegla iz zemlje.

Rođena je 17. avgusta 1953. u Nickidorfu, a njeni roditelji su bili pripadnici nemačke manjine. Otac joj je u Drugom svetskom ratu služio u SS diviziji. Mnogi rumunski Nemci su posle 1945. bili deportovani u Sovjetski savez a među njima i Majka Herte Miler koja je provela pet godina u radnom logoru u današnjoj Ukrajini.

Mnogo godina kasnija ona će u knjizi “Atemschaukel” iz 2009. opisati život u egzilu rumunskih Nemaca u SSSR-u.

Od 1973. do 1976. studirala je nemačku i rumunsku književnost na univerzitetu u Temišvaru i u to vreme se uključila u grupu mladih autora nemačkog govornog područja koji su se suprotstavljali Čaušeskuovom režimu i tražili slobodu govora.

Posle završetka studija radila je kao prevodilac u fabrici od 1977. do 1979, a otpuštena je kad je odbila da radi kao doušnik tajne policije.

Izvor: B 92

RENOVIRAN MUZEJ IVE ANDRIĆA

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Muzej Ive Andrića svečano je otvoren danas, nakon završetka renoviranja unutrašnjeg prostora i konzervatorsko restauratorskih radova.

U stanu u kome je naš nobelovac živeo sa suprugom Milicom Babić sačuvan je autentičan raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe. U preostalom delu prostora otvorena je stalna postavka, koja hronološki prati život i stvaralaštvo laureata Nobelove nagrade, a cela ustanova se nalazi u sastavu Muzeja grada Begrada.

Među izloženim eksponatima su originalan muzejski materijal iz Legata Ive Andrića: fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja… Direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović Prodanović predstavila je planove koje taj Muzej priprema u narednom periodu. Ona je rekla da će tokom sledeće godine biti predstavljen vodič kroz postavku Muzeja Ive Andrića na engleskom jeziku, zatim da će izložba Ivo Andrić - nobelovac iz osame biti prikazana u Nacionalnoj biblioteci u Madridu, koju su marta ove godine videli posetioci na Univerzitetu Popmpeu Fabra u Barseloni. Ona je dodala da je kustoskinja Muzeja Ive Andrića Tatjana Korićanin pozvana da pripremi izložbu u Gorici (Italija), za oktobar 2010. godine, sa temom Andrić između književnika i diplomate čiji će domaćin biti Akademija za diplomate Akademia europeista (Ačademia Europeista) iz Trsta.

Redovni program Muzeja, kazala je Jovović Prodanović, obuhvata i saradnju sa školama istakavši da je trenutno u pripremi izložba u Osnovnoj školi Ivo Andrić u Beogradu. Ona je rekla da je za narednu godinu planirana saradnja na zajedničkom projektu sa opštinom Soko Banja u kojoj je pisac često boravio, kao i da će ista godina proteći u pripremama za izložbu i novu postavku Muzeja koje će biti posvećene obeležavanju 50 godišnjice od dodele Nobelove nagrade 2011. godine. Restauracija i konzervacija Muzeja Ive Andrića realizovana je uz pomoć Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Izvor: RTV Pink

SREČKO KOSOVEL - IZBOR IZ POEZIJE

Nebojša Đorđević    Poezija

SREČKO KOSOVEL, slovenačkii pesnik, rođen 1904. godine. Umro u svojoj 22. godini, ostavivši iza sebe pesme koje su posthumno objavljene, neke tek 40 godina nakon njegove smrti. Pisao je i imresionističke i realističke, ekspresionističke i konstruktivističke pjesme, ogledao se u vezanom i slobodnom stihu, preuzimao tradicionalne obrazce, unosio je brojne inovacije, a pri tome ostajao samosvojan i prepoznatljiv, umjetnički svjež i trajno aktuelan i moderan.

O, NEMA SMRTI

O, smrti nema, smrti nema!
Nego samo duboka tišina,
kao u zelenoj
velikoj šumi.
Samo postaješ dalek,
samo postaješ tih,
samo postaješ sam.
O, smrti nema, smrti nema.
Samo padaš, samo padaš,
padaš, padaš
u ponor beskrajne modrine.

preveo Vladimir Gerić)

ECCE HOMO

S tobom govorim, a dalek sam ti.
Sjena je prerasla u tisuću sjena.
Ni sam sebe u njima niti razabirem, niti poznajem.
Kako da ti kažem, kuda?

Po sjenama pade hladan pepeo.
Živci izmučeni od apstraktnih oblika
vlastitog ja.
Bog. Ne prepoznajem mu lika.

Jedno je vruće: čežnja Pravde i Spasenja.
Jedno je sveto: Jednostavno i Prisno.
A nad nama
melankolija sivih tereta
mrtvaca, što ne mogu umrijeti.

PS. Znam, vi to ne možete razumjeti.

(preveo Vladimir Gerić)

MRTVO STOLJEĆE

Mrtvo stoljeće ustaje
s bijelom zorom na čelu,
kao redovnica,
strašno i tiho.
Oprite se smrti!
Smrti!
Smrti!
Smrti!

(preveo Vladimir Gerić)

CRVENA RAKETA

Ja sam crvena raketa, palim se, gorim, gasim.

Jao, ja u crvenoj odjeći!
Jao, ja sa crvenim srcem!
Jao, ja sa crvenom krvlju!

Trčim neumoran, kao da sam moram
u ispunjenje.

I što više trčim, tim više gorim.
I što više gorim, tim više trpim.
I što više trpim, tim se brže gasim.

O ja, koji bih htio vječno živjeti. Idem,
crveni čovjek, poljem zelenim,
nada mnom po sivom jezeru tišine
željezni oblaci, o, a ja idem,
čovjek crveni.

Posvuda tišina: na polju, na nebu,
u oblacima samo ja trčim, gorim
svojim ljutim plamenom i
ne mogu doseći tišinu.

preveo Slavko Mihalić)

НОВИ ЦИКЛУС “ЗАВИЧАЈНОГ ПОЈМОВНИКА” У ДЕЧЈОЈ НЕДЕЉИ У КЊАЖЕВАЧКОМ МУЗЕЈУ

Nebojša Đorđević    Kultura

У Дечјој недељи Завичајни музеј Књажевац и Народна библиотека „Његош” из Књажевца започели су низ припремних активности поводом новог циклуса едукативног програма „Завичајни појмовник”. У сарадњи са стручним службама књажевачких основних школа, у току је пријем нових полазника програма - ученика шестих разреда који ће у току школске 2009/2010. године имати прилику да науче све о завичају од А до Ш.

Као својеврстан поклон најмлађима у Дечјој недељи у Галерији Завичајног музеја Књажевац приређен је избор дела савремених српских сликара из приватне колекције Момчила Тодоровића. Књажевачкој публици, посебно нашим најмлађим суграђанима пружа са могућност да се у свом граду сретну са делима неких од најзначајнијих уметника српског сликарства ХХ века, почевши од пионира модерне уметности у Србији-представника старије генерације: Младена Јосића, Милана Коњовића, Пеђе Милосављевића, Љубице Цуце Сокић, нешто млађих: Миодрага Даде Ђурића, Александра Луковића Лукијана, Александра Цветковића, Драгослава Живковића и Томислава Сухецког.

POČEO MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U NOVOM SADU

Ana Čizmar    Vesti

Na Novosadskom sajmu je otvoren 41. Međunarodni sajam turizma, na kojem se predstavilo više od 150 izlagača iz naše zemlje i regiona.

Međunarodne sajmove lova, ribolova, sporta, hortikulture, ekologije, turizma, opreme za ugostiteljstvo i hrane i pića  na Novosadskom sajmu otvorio je ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije dr Oliver Dulić. On je izjavio da je nemoguće zamisliti razvoj oblasti turizma i uslužnih delatnosti u Srbiji bez brige o životnoj sredini i prostoru u kojem živimo.

“Mi smo za poslednjih godinu dana pokušali da naš prostor i životnu sredinu učinimo bolje organizovanim i više dostupnim za građane i mnogo bolje očuvanim i zaštićenim. Donošenjem zakona i podzakonskih akata koje spremamo ovih dana namera nam je da ceo sistem zaštite životne sredine učinimo mnogo organiozovanijim i dostupnijim svima koji hoće da ulažu u ovu oblast”, rekao je Dulić prilikom otvaranja međunarodnih sajmova Lorist i Turizam.

Dodao je da je namera Vlade Srbije i resornog ministarstva “da sve delove Srbije učini onoliko lepim i čistim koliko kultura življenja, običaji i navike mogu u ovom trenutku da učine”. Dulić je najavio da će sledeće godine na Sajmu fokus biti na uprvaljanju otpadom, industriji reciklaže i dobrim rezultatima ekoloških taksi, jer je jedino na taj način moguće učiniti Srbiju lepšom zemljom.

U okviru manifestacije koja će trajati do nedelje, svoje najatraktivnije ponude predstavilo je više od 40 banja i ski-centara Srbije, Region zapadne Srbije, BiH, izlagači iz Republike Srpske, Mađarske, Crne Gore i Turske.Turističku ponudu pokrajine promovisaće Turistička organizacija Vojvodine, Grad Novi sad, Turističko-informativni centar i pokrajinska Privredna komora, a posebno atraktivna biće promocija versko-pokloničkog turizma, kroz nastupe pet velikih verskih konfesija u Srbiji. Prvog dana sajma turizma predstavljen je “Master centar”, jedan od najmodernijih kongresnih centara u jugoistočnoj Evropi, a posetioci su prisustvovali i prezentaciji “Rakija festa”, svojevrsnoj reprizi manifestacije koja je nedavno održana u Beogradu.

Na programu Sajma lova i ribolova “Lorist”, koji je otvoren u utorak, prikazana je bogata ponuda opreme i pribora najznačajnijih svetskh proizvođača, a posetioci mogu da uživaju i u sajamskim programima sporta, hortikulture i ekologije.

Na posebnom ostrvu predstaviće se “Kraljevske banje Srbije”, kao deo naših aktivnosti na promociji potencijalno novog brenda srpskog turizma i istoimene publikacije u izdanju “Turističkog sveta”. Promocija “Kraljevskih banja Srbije” bila je za 7. oktobra od 12 sati.
“Na ovom Sajmu biće predstavljeni i novi medicinski programi koji su u primeni u našim banjama i klimatskim centrima, a predstavljaju korak dalje u procesu prevencije, lečenja i rehabilitacije, kao i novi relaksacioni programi. Specijalizovane programe, osmišljene momente boravka, dobar smeštaj i drugo predstaviće se Sokobanja , Vrnjačka Banja, Banja Kanjiža, Niška, Ivanjica, Ribarska, Prolom i Lukovska Banja, Banja “Junaković”, Banja Rusanda, Bukovička, Brestovačka, Atomska banja iz Gornje Trepče, Vrdnik, Selters - Mladenovac, Bujanovačka, Sijarinska i Vranjska”, dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor Novosadskog sajma Goran Vasić pozdravio je sve goste predstojećih sajamskih manifestacija i poželeo dobar nastup svim izlagačima na, kako je rekao, najvažnijoj jesenjoj sajamskoj priredbi na Novosadskom sajmu.

Na sajmovima Lorist i Turizam učestvuje oko 300 izlagača i zemlje i inostranstva. Sajam turizma traje do 10. oktobra, sajmovi Lorist dan duže.

A. M.