Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČEO MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U NOVOM SADU

Na Novosadskom sajmu je otvoren 41. Međunarodni sajam turizma, na kojem se predstavilo više od 150 izlagača iz naše zemlje i regiona.

Međunarodne sajmove lova, ribolova, sporta, hortikulture, ekologije, turizma, opreme za ugostiteljstvo i hrane i pića  na Novosadskom sajmu otvorio je ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije dr Oliver Dulić. On je izjavio da je nemoguće zamisliti razvoj oblasti turizma i uslužnih delatnosti u Srbiji bez brige o životnoj sredini i prostoru u kojem živimo.

„Mi smo za poslednjih godinu dana pokušali da naš prostor i životnu sredinu učinimo bolje organizovanim i više dostupnim za građane i mnogo bolje očuvanim i zaštićenim. Donošenjem zakona i podzakonskih akata koje spremamo ovih dana namera nam je da ceo sistem zaštite životne sredine učinimo mnogo organiozovanijim i dostupnijim svima koji hoće da ulažu u ovu oblast“, rekao je Dulić prilikom otvaranja međunarodnih sajmova Lorist i Turizam.

Dodao je da je namera Vlade Srbije i resornog ministarstva „da sve delove Srbije učini onoliko lepim i čistim koliko kultura življenja, običaji i navike mogu u ovom trenutku da učine“. Dulić je najavio da će sledeće godine na Sajmu fokus biti na uprvaljanju otpadom, industriji reciklaže i dobrim rezultatima ekoloških taksi, jer je jedino na taj način moguće učiniti Srbiju lepšom zemljom.

U okviru manifestacije koja će trajati do nedelje, svoje najatraktivnije ponude predstavilo je više od 40 banja i ski-centara Srbije, Region zapadne Srbije, BiH, izlagači iz Republike Srpske, Mađarske, Crne Gore i Turske.Turističku ponudu pokrajine promovisaće Turistička organizacija Vojvodine, Grad Novi sad, Turističko-informativni centar i pokrajinska Privredna komora, a posebno atraktivna biće promocija versko-pokloničkog turizma, kroz nastupe pet velikih verskih konfesija u Srbiji. Prvog dana sajma turizma predstavljen je „Master centar“, jedan od najmodernijih kongresnih centara u jugoistočnoj Evropi, a posetioci su prisustvovali i prezentaciji „Rakija festa“, svojevrsnoj reprizi manifestacije koja je nedavno održana u Beogradu.

Na programu Sajma lova i ribolova „Lorist“, koji je otvoren u utorak, prikazana je bogata ponuda opreme i pribora najznačajnijih svetskh proizvođača, a posetioci mogu da uživaju i u sajamskim programima sporta, hortikulture i ekologije.

Na posebnom ostrvu predstaviće se „Kraljevske banje Srbije“, kao deo naših aktivnosti na promociji potencijalno novog brenda srpskog turizma i istoimene publikacije u izdanju „Turističkog sveta“. Promocija „Kraljevskih banja Srbije“ bila je za 7. oktobra od 12 sati.
„Na ovom Sajmu biće predstavljeni i novi medicinski programi koji su u primeni u našim banjama i klimatskim centrima, a predstavljaju korak dalje u procesu prevencije, lečenja i rehabilitacije, kao i novi relaksacioni programi. Specijalizovane programe, osmišljene momente boravka, dobar smeštaj i drugo predstaviće se Sokobanja , Vrnjačka Banja, Banja Kanjiža, Niška, Ivanjica, Ribarska, Prolom i Lukovska Banja, Banja „Junaković“, Banja Rusanda, Bukovička, Brestovačka, Atomska banja iz Gornje Trepče, Vrdnik, Selters – Mladenovac, Bujanovačka, Sijarinska i Vranjska“, dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor Novosadskog sajma Goran Vasić pozdravio je sve goste predstojećih sajamskih manifestacija i poželeo dobar nastup svim izlagačima na, kako je rekao, najvažnijoj jesenjoj sajamskoj priredbi na Novosadskom sajmu.

Na sajmovima Lorist i Turizam učestvuje oko 300 izlagača i zemlje i inostranstva. Sajam turizma traje do 10. oktobra, sajmovi Lorist dan duže.

A. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *