Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOBELOVA NAGRADA HERTI MILER

Nobelovu nagradu za književnost dobila je nemačka književnica rumunskog porekla Herta Miler.

Herta Miler (56) koja je 1987. iz Rumunije emigrirala u Nemačku, u svetu literature debitovala je 1982. zbirkom kratkih priča „Duboko dole“ koju je tadašnja komunistička propaganda hitro cenzurisala.

Dve godine kasnije, u Nemačkoj je objavljena necenzurisana verzija tog dela koje opisuje život u malom rumunskom selu čiji meštani su Nemci i korupciju, netoleranciju i represiju kojima su izloženi.

U Rumuniji joj je potom objavljena još jedna knjiga, ali je spisateljica, zbog javnog kritikovanja vlade i straha od tajne policije Sekuritetee, sa suprugom pobegla iz zemlje.

Rođena je 17. avgusta 1953. u Nickidorfu, a njeni roditelji su bili pripadnici nemačke manjine. Otac joj je u Drugom svetskom ratu služio u SS diviziji. Mnogi rumunski Nemci su posle 1945. bili deportovani u Sovjetski savez a među njima i Majka Herte Miler koja je provela pet godina u radnom logoru u današnjoj Ukrajini.

Mnogo godina kasnija ona će u knjizi „Atemschaukel“ iz 2009. opisati život u egzilu rumunskih Nemaca u SSSR-u.

Od 1973. do 1976. studirala je nemačku i rumunsku književnost na univerzitetu u Temišvaru i u to vreme se uključila u grupu mladih autora nemačkog govornog područja koji su se suprotstavljali Čaušeskuovom režimu i tražili slobodu govora.

Posle završetka studija radila je kao prevodilac u fabrici od 1977. do 1979, a otpuštena je kad je odbila da radi kao doušnik tajne policije.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *