NAJBOLJI KLUB SRBIJE, POWERLIFTIHG CLUB «KNJAŽEVAC» U SLOVAČKOJ

Nebojša Đorđević    Sport, Vesti

Članovi Powerlifting club -a «Knjaževac» predstavljaće Srbiju na takmičenju u ovom sportu, koje će se održati 21. i 22 marta u slovačkom gradu Trenčinu. Boje najtrofejnijeg srpskog kluba predstavljaće: Zoltan Tot u kategoriji do 60 kg, Srđan Trifunović u kategoriji do 67,5kg, Dalibor Ilijić u kategoriji do 82 kg i Aleksandar Stanković u kategoriji do 110 kg.

Takmičari kluba, koji je poslednjih godina osvojio najveći broj trofeja u powerliftingu nadaju se dobrim rezultatima i na ovom takmičenju. «Režim treninga bio je, kao i za svako drugo veliko takmičenje. Imamo dobro i na vreme pripremljenu kondiciono muskulusnu poziciju, te očekujemo dobre rezultate» - rekao je pred polazak na put u Slovačku Dalibor Ilijić kapiten Powerlifting club -a «Knjaževac».

- “Iako ne treba ništa unapred obećavati, mogu da kažem da ćemo biti na nivou dosadašnjih rezultata i da nećemo izneveriti očekivanja!”, dodao je Ivica Aranđelović, predsednik ovog kluba.

“ZAMAK SLEPIH” ILI LIRIKA KAO DRAMSKI ŽANR

Nebojša Đorđević    Poezija, Pozorište, Vesti

U okviru Svetskog dana poezije, 21. marta u Kulturnom centru Beograda odvija se niz programa, među kojima i jedan koji treba da podseti na postojanje jedinstvenog teatra na ovim prostorima - Teatra poezije.

Iako je on ugašen još 1992, kako pesnici i njihova dela izgledaju na sceni, odnosno, kako je poezija moguća i kao dramski žanr, publici će dočarati Profesionalano pozorište na rumunskom iz Vršca, predstavom „Zamak slepih/Castelul orbilor”. Ona je nastala prema delu istaknutog rumunskog pesnika Đelua Nauma, a reditelj je Bogdan Kristijan Dragan. Predstava se izvodi dvojezično - na rumunskom i na srpskom, a početak je u 19 sati.

Profesionalno pozorište na rumunskom, koje postoji više od pet godina, na svom repertoaru ima i dela nekih drugih čuvenih pesnika, poput Vaska Pope i Nikite Staneskua, ali i proznih i dramskih pisaca - Ežena Joneska, Mirče Elijadea, Mateja Višnjika… Štampa u Vršcu, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Bukureštu, Klužu, Pragu, Krajovu, Pančevu… govori o njemu kao o pozorištu u kome svako može da nađe nešto za sebe i da to nikada ne zaboravi. Vrhunska rediteljska i glumačka ostvarenja naišla su na dobar prijem, kako kod kritike tako i kod ljubitelja pozorišne umetnosti, a nisu izostala ni priznanja, domaća i međunarodna. Prema rečima predsednika Umetničkog saveta, Petrua Krdua, koncept ovog ansambla, subevencionisanog od Sekretarijata za kulturu Vojvodine, koji nema stalno zaposlene većse formira od jedne do druge predstave, povezuje najbolje moderno i nečuveno novo. U šarolikosti pojava od teatra apsurda i paradoksa do postmoderne i teatra za jednog gledaoca, istraživanja pojave kakva je gledalac kao žanr, ovo pozorište nagoveštava da je sazvežđe novog pozorišnog života na dohvat ruke i da je vreme klasičnog i anahronog pozorišta daleko iza nas, optimističan je Krdu.

Svetski dan poezije u Beogradu

Ne slušaj njih - Kaži svoj stih ili Svetski dan poezije, odvija se od 19. do 22. marta u Kulturnom centru Beograda. Rečje o tri programske celine - Govori poeziju, Čitaj poeziju i Igraj poeziju, učestvuju pesnici svih generacija različitih poetičkih orijentacija, afirmisani autori, ali i autori koji još nisu „prepoznati”, iz Srbije i inostranstva. Program za subotu podrazumeva radionice tumačenja poezije, pod nazivom Čitaj poeziju (moderator Dragan Bošković) od 12 i 14 sati, u Galeriji Artget KCB. A to je - Pod lupom: Jedna pesma Saše Jelenković, učestvuju Đorđe Despić, autor i publika (12.00); Pod lupom: Jedna pesma Dragana Jovanovića Danilova, učestvuju Aleksandar Jerkov, autor i publika (14.00). U okviru programa Igraj poeziju, Rumunsko pozorište u Vojvodini (sa sedištem u Vršcu) izvrešće „Zamak slepih/Castelul orbilor”, bilingvalnu predstavu na rumunskom i srpskom jeziku, prema poetskim tekstovima Đelua Nauma, od 19 sati. Govori poeziju - Pesničenje 06 (vanredni trening aktivne poezije) zakazano je za 21 sat. U okviru programa Igraj poeziju, video izložba o beogradskom Teatru poezije (1963-1992), do 22. marta u Galeriji „Stubovi kulture” KCB. Stihovi učesnika Svetskog dana poezije 2009. na Fasadi KCB, u okviru celine Čitaj poeziju, do 22. marta.

Izvor: Danas S. B.

PREMINUO VLADIMIR SAVČIĆ ČOBI

Nebojša Đorđević    Vesti

In Memoriam: Vladimir Savčić Čobi
PHOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Pevač Vladimir Savčić Čobi preminuo je 20. marta ujutru u 61. godini života, nakon duge i teške bolesti

Savčić je rođen je u Nišu 6.juna 1948. Pošto je njegov otac bio vojno lice, porodica se preselila u Sarajevo, grad u kojem je proveo mladost. Kako se ističe na pevačevom sajtu, u Sarajevu se “školovao, svirao, pevao, doživeo svoje prve ljubavi…”

Iako je prvo svirao violinu i trombon, karijeru je započeo kao bubnjar. Osnovao je grupe Vokins, Čobi i njegove sjenke, kada je dobio nadimak Čobi, po Čabiju Čekeru, popularnom američkom pevaču.

Godine 1968. postao je član grupe Pro Arte, sa kojom je osvojio mnogobrojne festivalske i druge nagrade. Nakon prestanka rada grupe sarađivao je sa Đorđetom Novkovićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom…

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih gostovao je po Americi i Australiji, a 1996. glumio je u seriji Složna braća, u kojoj je glumio Fika, gazdu kafane, nakon čega je dobio svog prvog Oskara popularnosti.

U karijeri je prodao oko osam miliona ploča, a veliki uspeh Pro Arte imao je sa albumom Pruži mi ruku, ljubavi (1970).

Vladimir Savčić Čobi biće sahranjen u ponedeljak 23. marta na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: e - Novine

UMETNICA U SJENI VELIKOGA KIPARA

Mirjana Stanojevi?    Slikarstvo, Vesti

U Studiju galerije ‘Račić’ u Zagrebu prvi put su izložena djela Ruže Meštrović, prve supruge Ivana Meštrovića
Umjetnica u sjeni velikoga kipara

Ulje “Kompozicija” svjedoči o pažnje vrijednom talentu

Zašto smo prvu izložbu djela Ruže Klein Meštrović čekali više od pedeset godina? Teško dolazimo do pravoga odgovora, iako je djelo ove umjetnice još 1954. godine darovano zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Premda je Ružinu ljepotu i ženstvenu eleganciju upravo Meštrović ovjekovječio u brojnim portretima (primjerice poprsje iz 1915), koje je stručna i kulturna javnost oduvijek imala priliku vidjeti na izložbama ili kao maestralne eksponate u Fundaciji u Zagrebu i Splitu, a lice se ponavljalo i u drugim kompozicijama, ta kreativna žena ostala je sve do danas samo supruga poznatoga kipara. Njezin rad ni jednom riječju ne bilježi nijedan leksikon kao ni likovna enciklopedija.

Djelo iz depoa

“Ruža Klein Meštrović - nepoznata umjetnica” izložba je koja izborom 29 djela otkriva da je u sjeni velikoga kipara puna dva desetljeća živjela žena koja je stvarala svoje osebujno likovno djelo, iako u početku nije imala službeno likovno obrazovanje. Prema riječima Dajane Vlaisavljević, autorice izložbe, otvorene do 12. travnja u Studiju galerije “Račić”, za 75 djela su znali pojedini stručnjaci Moderne galerije koji su s vremena na vrijeme ustanovili je li “sve u redu i na broju”. Isječci iz novina pokazuju sudjelovanje na međunarodnoj izložbi u Rimu 1911. godine, 1928. u Buenos Airesu, godinu kasnije u Barceloni…

Vrsni reljefi u srebru

Ruža Klein rođena je 1883. u Donjoj Višnjici kraj Varaždina, a cijela se bogata građanska obitelj preselila u Beč, gdje se Ruža i školovala, uz sestre Selmu i Olgu. Bavila se primijenjenom umjetnošću, zanimale su je sve teme i tehnike. S Meštrovićem se upoznala u Beču 1904. godine, a vjenčali su se tri godine kasnije. Dajana Vlaisavljević navodi da je u početku radila pod utjecajem supruga. Za upoznavanje ovog opusa upozorava na vrsna djela u metalu, likove iskucane u srebru i bakru, portrete i crteže izvedene ugljenom i kredom (stilizirane figure odaju Meštrovićev utjecaj), te ulja na platnu.

Izvor: Večernji hr Dorotea Jendrić

USPOMENE NA ONE KOJIH VIŠE NEMA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Desanka, Matić, Krklec, Antić, Veljko, Šegedin, Vorhol, Janika… Ovo je samo manji deo niza od tridesetak imena, prezimena i nadimaka umetnika koji ujedno predstavlja i naslove eseja iz zbirke eseja dr Draška Ređepa Kojih nema (KOV - Književna opština Vršac, 2008). Na novosadskoj promociji nove Ređepove knjige, preksinoć u čitaonici Gradske biblioteke, tražila se “stolica više”, a govorili su pesnik Pero Zubac, književnik i izdavač Nenad Šaponja i sâm autor. Glumac Nenad Stojmenović čitao je eseje iz zbirke, a mladi pesnik Vukašin Vojvodić svoju pesmu posvećenu Ređepu.

Na samom početku, Ređep je predstavio portrete Krleže, Antića, Crnjanskog i drugih, koje je postavio na promociji kako bi ilustrovao ono o čemu je pisao. Inače, naslov Kojih nema parafraza je naslova knjige Aleksandra Tišme Koje volimo i, nešto manje, kao uspomena na Andrićevu Jelenu, ženu koje nema, objasnio je Ređep. Čitanje knjige - on naziva navikom, ovisnošću i erotskim doživljajem, opisujući svoj odnos prema onima o kojima je pisao kao hedonistički. “Najstariji tekst napisan je još 1965. To je, u biti, knjiga o ljudima koji su meni, u određenom trenutku, predstavljali tačke jednog novog okupljanja”, rekao je Ređep, opisujući zbirku kao “mnogo uspomena, mnogo usmenih priča, iza kojih traje ovo nešto malo papira koje sam uspeo da sačuvam”.

- Knjiga je pisana dobro nam znanim, jedinstvenim “ređepovskim” esejističkim rukopisom, s digresijama koje se ne odmiču od suštine. Briljantnim lirskim pasažima iz sećanja, s manama ljudskim, malo više nego što je to za Ređepa uobičajeno - ocenio je Pero Zubac zbirku, dodajući da je imao prilike da se upozna i druži s većinom ličnosti opisanih u esejima. - Dok sam je čitao, imao sam osećaj da gledam vrhunski urađen dokumentarni film… Ponovo sam se našao u nekim gradovima i predelima, u oživljenim sećanjima. Sve te veličine dr Ređep je vratio u vrelu scenu sadašnjosti. I tek tada stvarno možemo videti koliko nam nedostaju i koliko su nam značili.

Moćan epitaf

Ovo je jedno značajno svedočanstvo o umetničkom postojanju na ovim prostorima, jedan moćan epitaf sveopštoj našoj prolaznosti, knjiga koja nas vodi u putovanje u prostore van nas, ali i u nama samima, rekao je o knjizi “Kojih nema” Nenad Šaponja, ističući da prepoznatljivost “Draškovog stila”, koji pored svih ostalih podataka, daje čar posebnosti ovoj knjizi.

Izvor: Građanski list Đ. Radojković