Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ZAMAK SLEPIH“ ILI LIRIKA KAO DRAMSKI ŽANR

U okviru Svetskog dana poezije, 21. marta u Kulturnom centru Beograda odvija se niz programa, među kojima i jedan koji treba da podseti na postojanje jedinstvenog teatra na ovim prostorima – Teatra poezije.

Iako je on ugašen još 1992, kako pesnici i njihova dela izgledaju na sceni, odnosno, kako je poezija moguća i kao dramski žanr, publici će dočarati Profesionalano pozorište na rumunskom iz Vršca, predstavom „Zamak slepih/Castelul orbilor“. Ona je nastala prema delu istaknutog rumunskog pesnika Đelua Nauma, a reditelj je Bogdan Kristijan Dragan. Predstava se izvodi dvojezično – na rumunskom i na srpskom, a početak je u 19 sati.

Profesionalno pozorište na rumunskom, koje postoji više od pet godina, na svom repertoaru ima i dela nekih drugih čuvenih pesnika, poput Vaska Pope i Nikite Staneskua, ali i proznih i dramskih pisaca – Ežena Joneska, Mirče Elijadea, Mateja Višnjika… Štampa u Vršcu, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Bukureštu, Klužu, Pragu, Krajovu, Pančevu… govori o njemu kao o pozorištu u kome svako može da nađe nešto za sebe i da to nikada ne zaboravi. Vrhunska rediteljska i glumačka ostvarenja naišla su na dobar prijem, kako kod kritike tako i kod ljubitelja pozorišne umetnosti, a nisu izostala ni priznanja, domaća i međunarodna. Prema rečima predsednika Umetničkog saveta, Petrua Krdua, koncept ovog ansambla, subevencionisanog od Sekretarijata za kulturu Vojvodine, koji nema stalno zaposlene većse formira od jedne do druge predstave, povezuje najbolje moderno i nečuveno novo. U šarolikosti pojava od teatra apsurda i paradoksa do postmoderne i teatra za jednog gledaoca, istraživanja pojave kakva je gledalac kao žanr, ovo pozorište nagoveštava da je sazvežđe novog pozorišnog života na dohvat ruke i da je vreme klasičnog i anahronog pozorišta daleko iza nas, optimističan je Krdu.

Svetski dan poezije u Beogradu

Ne slušaj njih – Kaži svoj stih ili Svetski dan poezije, odvija se od 19. do 22. marta u Kulturnom centru Beograda. Rečje o tri programske celine – Govori poeziju, Čitaj poeziju i Igraj poeziju, učestvuju pesnici svih generacija različitih poetičkih orijentacija, afirmisani autori, ali i autori koji još nisu „prepoznati“, iz Srbije i inostranstva. Program za subotu podrazumeva radionice tumačenja poezije, pod nazivom Čitaj poeziju (moderator Dragan Bošković) od 12 i 14 sati, u Galeriji Artget KCB. A to je – Pod lupom: Jedna pesma Saše Jelenković, učestvuju Đorđe Despić, autor i publika (12.00); Pod lupom: Jedna pesma Dragana Jovanovića Danilova, učestvuju Aleksandar Jerkov, autor i publika (14.00). U okviru programa Igraj poeziju, Rumunsko pozorište u Vojvodini (sa sedištem u Vršcu) izvrešće „Zamak slepih/Castelul orbilor“, bilingvalnu predstavu na rumunskom i srpskom jeziku, prema poetskim tekstovima Đelua Nauma, od 19 sati. Govori poeziju – Pesničenje 06 (vanredni trening aktivne poezije) zakazano je za 21 sat. U okviru programa Igraj poeziju, video izložba o beogradskom Teatru poezije (1963-1992), do 22. marta u Galeriji „Stubovi kulture“ KCB. Stihovi učesnika Svetskog dana poezije 2009. na Fasadi KCB, u okviru celine Čitaj poeziju, do 22. marta.

Izvor: Danas S. B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *