Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMETNICA U SJENI VELIKOGA KIPARA

U Studiju galerije ‘Račić’ u Zagrebu prvi put su izložena djela Ruže Meštrović, prve supruge Ivana Meštrovića
Umjetnica u sjeni velikoga kipara

Ulje „Kompozicija“ svjedoči o pažnje vrijednom talentu

Zašto smo prvu izložbu djela Ruže Klein Meštrović čekali više od pedeset godina? Teško dolazimo do pravoga odgovora, iako je djelo ove umjetnice još 1954. godine darovano zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Premda je Ružinu ljepotu i ženstvenu eleganciju upravo Meštrović ovjekovječio u brojnim portretima (primjerice poprsje iz 1915), koje je stručna i kulturna javnost oduvijek imala priliku vidjeti na izložbama ili kao maestralne eksponate u Fundaciji u Zagrebu i Splitu, a lice se ponavljalo i u drugim kompozicijama, ta kreativna žena ostala je sve do danas samo supruga poznatoga kipara. Njezin rad ni jednom riječju ne bilježi nijedan leksikon kao ni likovna enciklopedija.

Djelo iz depoa

„Ruža Klein Meštrović – nepoznata umjetnica“ izložba je koja izborom 29 djela otkriva da je u sjeni velikoga kipara puna dva desetljeća živjela žena koja je stvarala svoje osebujno likovno djelo, iako u početku nije imala službeno likovno obrazovanje. Prema riječima Dajane Vlaisavljević, autorice izložbe, otvorene do 12. travnja u Studiju galerije „Račić“, za 75 djela su znali pojedini stručnjaci Moderne galerije koji su s vremena na vrijeme ustanovili je li „sve u redu i na broju“. Isječci iz novina pokazuju sudjelovanje na međunarodnoj izložbi u Rimu 1911. godine, 1928. u Buenos Airesu, godinu kasnije u Barceloni…

Vrsni reljefi u srebru

Ruža Klein rođena je 1883. u Donjoj Višnjici kraj Varaždina, a cijela se bogata građanska obitelj preselila u Beč, gdje se Ruža i školovala, uz sestre Selmu i Olgu. Bavila se primijenjenom umjetnošću, zanimale su je sve teme i tehnike. S Meštrovićem se upoznala u Beču 1904. godine, a vjenčali su se tri godine kasnije. Dajana Vlaisavljević navodi da je u početku radila pod utjecajem supruga. Za upoznavanje ovog opusa upozorava na vrsna djela u metalu, likove iskucane u srebru i bakru, portrete i crteže izvedene ugljenom i kredom (stilizirane figure odaju Meštrovićev utjecaj), te ulja na platnu.

Izvor: Večernji hr Dorotea Jendrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *