“PAVLE” MIRI BANJAC

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Mira Banjac dobitnik je nagrade „Pavle Vuisić”, za izuzetan doprinos filmu, koje Udruženje filmskih glumaca dodeljuje, vrednujući kompletnu profesionalnu karijeru. O najboljim glumačkim ostvarenjima na 43. filmskim susretima u Nišu odlučivaće Radmila Živković, Petar Kralj i mlada glumica Marija Vicković.

Susrete na Letnjoj pozornici je u četvrtak otvorila Svetlana Bojković, uz prisustvo oko 4.000 posetilaca, a prve večeri prikazani su „Ljubav i drugi zločini” Stefana Arsenijevića i „Četvrti čovek” Dejana Zečevića.
U hotelu „Maj plejs”, gde je festivalski centar, u četvrtak je sve bilo spremno za doček prvog „konvoja” glumaca, režisera i drugih filmskih radnika. Glumca Petra Božovića čekalo je njegovo mesto za šankom.

Diskretno hotelsko osoblje za „Novosti” priznaje da pravi festivalski štimung počinje tek kada Božović pristigne u Niš, odnosno ove godine i pre zvaničnog otvaranja.

Ispred hotela „Ambasador”, gde četiri pune decenije odsedaju uglavnom „stariji” glumci, nestrpljivo su „dežurala” dečica, čekajući autogram.

Prema rečima Snežane Nikšić, umetničkog direktora festivala, 43. filmski susreti su svojim programom i nagradama svih sedam dana posvećeni glumačkoj veštini. Nagrade festivala dodeljuju se za najbolje glumačko ostvarenje Gran pri, Car Konstantin i Carica Teodora za najbolju glavnu žensku, odnosno mušku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, kao i nagrade za epizodiste, debitanta. Nagrada publike za glumca festivala, nagrada žirija kritike FIPRESCI, najbolji glumac producent i nagrada za najboljeg mladog glumca i glumicu novosadskog „Filma”, vrednovaće se u okviru nezvaničnih festivalskih priznanja.

REPERTOAR
ORGANIZATORI očekuju punu Letnju pozornicu svake večeri, a prema rečima Vesne Bratić, direktora 43. filmskih susreta više od 200 glumaca, režisera i filmskih radnika očekuje se do 27.avgusta, kada se zvanično zatvara festival. U petak će publika videti „Peščanik” i „Bledi mesec” .

BONUS
DOKUMENTARNI film o Šabanu Bajramoviću, u režiji Miloša Stojanovića, filmski zapisi o glumcu Dušku Janićijeviću, ostvarenja Josipa Novaka, Koste Novakovića, Đorđa Vasiljevića i Miroljuba Stošića neki su od filmova koje će publika videti u okviru posebnih programa 43. filmskih susreta.

Izvor: Večernje Novosti S.Babović

OKS: DOKAZAĆEMO DA JE ČAVIĆ POBEDIO

Nebojša Đorđević    Olimpijada 2008, Vesti

Sportski direktor OKS, Branislav Jevtić, najavio je da će Olimpijski komitet Srbije uputiti žalbu Međunarodnom olimpijskom komitetu zbog rezultata finalne trke na 100 metara delfin na OI, u kojoj je Majkl Felps navodno pobedio Milorada Čavića za jednu stotinku.

Finiš trke podelio je svet na dva dela, na one koji veruju Omega Timing sistemu i one koji veruju svom oku.

U intervjuu za “Press”, Jevtić kaže da će OKS dokazati da je Milorad Ćavić pobedio Majkla Felpsa. On dodaje da je gledao sporni foto-finiš i da je odmah izrazio sumnju u trijumf Amerikanca, odnosno da je “utvrdio da postoji greška u elektronici, koja je procenila da je naš as stigao drugi”.

“Tek kada dobijemo odgovarajuće rezultate možemo da se žalimo MOK-u i pokažemo da postoji druga strana priče. Posle trke nismo imali te mogućnosti, jer ako sudijski žiri kaže da je pobedio Felps, onda su vam ruke vezane. Ne možete ništa osim da se spalite kolektivno na bazenu. Važno je da nas snimak nije ubedio u pobedu Amerikanca i da imamo pravo da radimo dodatne analize i saznamo istinu”, rekao je Jevtić.

On otkriva i kako OKS namerava da obori rezultate trke, samim tim i Felpsov rekord od osam zlata na jednim igrama.

“Sada je sve u rukama naučnika i inženjera, koji moraju da izračunaju brzinu kojom su se kretali Čavić i Felps u poslednjih pet metara, kao i silu kojom su dotakli taster-ploču. Uradićemo sve analize jer znam da su Australijanci svojevremeno izračunavali te parametre i da je to moguće”, optimista je Jevtić.

Čak ni MOK, odnosno FINA, ne spore da je Čavić prvi dodirnuo ploču. Oni tvrde da to nije uradio dovoljno snažno.

“Čavić je dotakao zid prvi, to se jasno vidi na snimku i tu nema nikakve dileme. Ali, sporno je, po objašnjenju čelnika FINA, to što naš as nije dovoljnom silom udario u taster da bi zaustavio sat. Kažu da njegov dodir nije imao tu snagu da pređe prag na kojem elektronika reaguje i on je navodno izgubio trku u tehničkom detalju. Međutim, to je njihov problem. Ja smatram da je Čavić imao dovoljnu silu u prstima da zaustavi sat i to je ono što treba da utvrdimo. Vidim da se podigla velika prašina u medijima oko svega i dobro je da imamo dosta prijatelja u svetu koji će nam pomoći da dođemo do istine”.

Jevtić ne živi u iluziji da će Miloradu naknadno biti dodeljeno zlato, ali oseća potrebu da Savez stane iza njega, baš kao što nije stao na EP u Ajdhovenu, kada mu je oduzeto zlato zbog majice “Kosovo je Srbija”.

“Rezultat koji dobijemo ne može mnogo da nam pomogne jer je sve već završeno i medalje su podeljene. Ali, s druge strane, to će pokazati da je elektronika pogrešila. Takođe, pokazaće ozbiljnost naše zemlje i Olimpijskog komiteta da stanu iza svog takmičara. Propustili smo tu priliku na EP u Ajndhovenu, kada je Čavić suspendovan zbog majice „Kosovo je Srbija”. Tada smo se lako povukli. Trebalo je da idemo do kraja, da odemo na više sudove i borimo se protiv nepravde. Sada nećemo odustati”, poručuje Jevtić.

Izvor: (MONDO)

FILIPOVIĆ HODAO DO 30. MESTA

Nebojša Đorđević    Olimpijada 2008, Vesti

Srpski atletičar zabeležio najbolji rezultat u karijeri

Poslednji srpski atletičar koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Pekingu, Nenad Filipović, trku na 50 kilometara u brzom hodanju završio je na 30.poziciji.