Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„PATRIOTSKI MARŠ“ NA KONCERTU U BEČU

Dirigent: Maris Jansons

Program 72. po redu čuvenog Bečkog novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije, kojim će po drugi put dirigovati Maris Jansons, počinje 1. januara u 11 časova, a sastavljen je iz nekoliko segmenata.

Koncert će otvoriti (prvo izvođenje u okviru ove manifestacije) zajednička kompozicija braće Johana i Jozefa Štrausa „Patriotski marš“.

U prvom delu Novogodišnjeg koncerta na programu su dva valcera Johana Štrausa, a između dva valcera naći će se takođe Štrausove dve brze polke u izvođenju Hora bečkih dečaka. Na kraju prvog dela predviđene su dve programske tačke koje podsećaju na sportski događaj 2012. godine – Olimpijske igre u Londonu.

Drugi deo Novogodišnjeg koncerta otvoriće delo bivše prve violine, koncertnog majstora i dirigenta Bečke filharmonije Jozefa Helmesbergera juniora.

Sledećih sedam izvođenja u vezi su s biografijom dirigenta Marisa Jansonsa, koji je rođen 1943. u Rigi, studirao u Lenjingradu i Beču, 1992. godine debitovao u Bečkoj filharmoniji. Na programu su Štrausove polke „Fireproof“, s Horom bečkih dečaka.

Sa dve briljantne polke Johana Štrausa „Thunder and lightning“ i „Tik-Tak“ biće završen oficijelni deo programa, a zatim sledi dodatni deo, koji se već tradicionalno zatvara „Dunavskim valcerom“ i „Radecki maršom“.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *