Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRAVILI PARKING, PRONAŠLI PEHAR IZ KOGA JE PIO PERIKLE

Vinski pehar iz kojeg je najverovatnije pio Perikle, slavni antički državnik pod čijim je vođstvom Atina postala najlepši i najbogatiji grad helenskog sveta, pronađen je na gradilištu parkinga na severu grčke prestonice.

Nakon što su spojili svih 12 delova polomljenog keramičkog pehara, arheolozi su ispod jedne od drški otkrili ugravirana, očigledno po redosledu starosti, šest imena, među kojima i Periklovo.

Prema pisanju grčkog lista Ta Nea, naučnici su 99 odsto ubeđeni da je iz pehara pio slavni general i državnik iz V veka p.n.e. jer je među urezanim imenima i ime Arifona, starijeg Periklovog brata.

„Ime Arifon je izuzetno retko i time što se nalazi iznad Periklovog na peharu nas čini 99 odsto sigurnim da se radi o dvojici braće“, izjavio je za atinski list Angelos Mataju, sekretar Grčkog epigrafskog društva.

On smatra da je Perikle, u to doba star oko dvadesetak godina, otišao na piće sa petoricom drugova koji su urezali svoja imena na pehar kao uspomenu na zajednično druženje.

„Mora da su bili pijani jer onaj koji je ispisao Periklovo ime je napravio grešku koju je morao da ispravi“, naveo je Mataju.

„Pehar je najverovatnije poklonjen nekom sedmom muškarcu po imenu Drapetis („izbavljenik“ na grčkom) koji je po svoj prilici bio rob koji je radio kao konobar ili vlasnik kafane“, objasnila je arheolog Galini Daskalaki.

Priča ima i svoju ironičnu stranu: naime, pehar je pronađen u Spartanskoj ulici, a poznato je da je Sparta bila glavni suparnik Atine tokom Peloponeskog rata koji je dva grada razdirao tokom 30 godina (431-404 p.n.e.). Jedna od žrtava tog sukoba bio je i sam Perikle koji je umro 429. p.n.e. od epidemije koja je desetkovala grad pod opsadom.

Izvor: Blic Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *