Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FREDDY KRUEGER BIRA NOBELA?

Velike kadrovske promjene u ŠAZU! Akademik Horace Engdahl prisiljen napustiti predsjedničku fotelju zbog ‘euro-šovinizma’.

Horace Engdahl, koji je posljednjih 10 godina bio na čelu Švedske Akademije, a samim time i Predsjednik odbora za dodjelu Nobelove nagrade za književnost, najavio je da odlazi iz svoje fotelje. Engdahl, za kojeg su svi mislili da je tipični švedski akademik, čovjek savršene biogafije, krut i nepristran, izazvao je nezapamćenu kontroverzu kada je nedavno (30. rujna), izjavio da nije puka koincidencija što je većina laureata iz Europe. ‘Naravno da ima moćne i kvalitetne literature u svim velikim kulturama, ali ne možemo pobjeći od činjenice da je Europa ipak centar literarnog svijeta. Amerika je preizolirana, previše inzularna. Amerikanci ne prevode dovoljno i ne sudjeluju dovoljno u velikom dijalogu kultura. Ta ignorancija čini njihovu književnost prilično ograničenom’, rekao je tada Engdahl izazvavši velike kritike u Americi, pa i u Evropi.

Ubrzo (1. listopada) se pokušao ispraviti, odnosno opravdati u intervjuu Guardianu, rekavši da nacionalnost autora nema veze s osvajanjem Nobelove nagrade. No, šteta je već bila počinjena i nadureni Amerikanci su s našiljenim perima samo čekali tko će dobiti Nobela, a još kada je objavljeno da će to biti Le Clézio, pisac iz zemlje čiju kulturu Amerikanci smatraju mrtvom ili bar zastarjelom posljednjih 50 godina, to im je došlo, kako se to zna reći, na volej. Zbog silnih pritisaka Engdahl je odlučio odstupiti 1. lipnja sljedeće godine. And now for something completely different!: donosimo ekskluzivnu vijest da će ultrakontroverznog Engdahla na predsjedničkoj fotelji naslijediti akademik Peter Englund. Nije li to onaj glumac koji je utjelovio strašnog djecoubojicu iz snovitih 80-ih, Freddya Kruegera?

Nakon površnih konzultacija s Wikipedijom došli smo do saznanja da Kruegera zapravo nije glumio Peter nego Robert Englund. Ili, besmrtnim riječima Nike Kovača (nije u rodu s Mirkom ili Danielom Kovačem, koliko znamo): I moj brat Robert također! Očito je – u google kulturi nije nikakav problem oguglati na zdrav razum i postati površan. I smrtnicima i akademicima podjednako.

Ako me ne budete slušali, zovem buraza’ – Englund švedskim akademicima.

Izvor: Booksa. hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *