Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINULA PESNIKINJA BELA AHMADULINA

MOSKVA – Ruska pesnikinja Bela Ahmadulina, ikona kulturnog života sovjetske ere, preminula je danas u Moskvi u 74. godini, saopštila je njena porodica.

„Bela je imala srčanu krizu“, rekao je agenciji Itar-tas njen suprug Boris Meserer.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je smrt Ahmaduline
„nenadoknadiv gubitak“.

„Njeno delo pripada klasicima ruske literature. Mi smo u žalosti“, rekao je Medvedev.

Ahmadulina je preminula u Peredelkinu, selu u okolini Moskve u kome su tokom sovjetske epohe živeli brojni umetnici, među kojima i nobelovac Boris Pasternak.

Poznata pesnikinja je rođena 10. aprila 1937. u Moskvi; otac joj je bio visoki tatarski funkcioner a majka, poreklom Italijanka, radila je, prema navodima nekih izvora, kao prevodilac u obaveštajnoj službi KGB. Prve pesme Ahmadulina je objavila 1955. u časopisu „Oktobar“.

Godine 1962. objavila je prvu zbirku pesama pod nazivom „Vrpca“. Sredinom 1960-ih, Ahmadulina se suočava sa problemima u svojoj zemlji, i potpisuje, zajedno sa drugim pesnicima i piscima, pisma podrške disidentima kao što je bio Andrej Saharov.

Nakon pada sovjetskog režima, Bela Ahmadulina je 1993. godine bila potpisnik „pisma 42“ kojim se zahtevala zabrana pokreta i partija komunističke i nacionalističke orijentacije u Rusiji.

Izvor: Blic online /Beta Foto: AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *