Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILM ZDRAVKA VELIMIROVIĆA NAGRAĐEN U PORTUGALIJI


BEOGRAD – Na upravo završenom prvom međunarodnom festivalu turističkog filma u Portugaliji, „Art&Tur“, film Zdravka Velimirovića „Darovi domu svetih ratnika“ dobio je nagradu u kategoriji religioznog dokumentarnog filma.

Kako je Tanjugu izjavila Ranka Velimirović iz Libra Filma koji je producent tog dokumentarca, na festivalu u portugalskom gradu Barselošu u 11 kategorija bilo je prikazano 155 ostvarenja iz 26 država. Festival je organizovan u nameri da okupi najbolja filmska ostvarenja na temu turizma, promovišući prirodne lepote, ali i kulturni, verski i sportski turizam, gastronomiju…

Naš poznati reditelj dugometražnih ostvarenja i autor velikog broja dokumentaraca, nagrađeni film je snimio još 2004, godinu dana pre nego što je preminuo.

Reč je o dugometražnom dokumentarnom filmu koji traje 64 minuta, a za temu ima tri svetinje Hrišćanstva: ruku Svetog Jovana Krstitelja, česticu časnog krsta i Bogorodicu filerimog. Film govori o njihovom hiljadugodišnjem putovanju od Jerusalima, preko Rodosa, Malte, Petrograda, Beograda do Cetinja, gde se sada nalaze.

Velimirovićev film „Darovi domu svetih ratnika“ nagrađen je i prošle godine na Međunarodnom festivalu religioznog filma u Italiji priznanjem „Premio Italia“.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *