Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PERU: OTKRIVEN DIVOVSKI CRTEŽ DREVNE CIVILIZACIJE

U civilizaciji Nazca najzanimljiviji veliki geoglifi, crteži na tlu nastali skidanjem površinskih slojeva zemlje (EPA)

Japanski i peruanski arheolozi, zaslužni za otkriće u pustinji Nazca, procjenjuju da je geoglif nacrtan prije 2.000 godina.

Novi tajanstveni divovski crtež na tlu, koji su prije 2.000 godina nacrtali pripadnici civilizacije Nazca, otkriven je u pustinji na jugu Perua, objavilo je Ministarstvo kulture te zemlje. Grupa japanskih i peruanskih arheologa, zaslužnih za to otkriće u pustinji Nazca, procjenjuje da je geoglif nacrtan prije dva milenija.

„Figurativni motiv otkriven je u okviru misije predvođene naučnikom Mazatom Sakaijem, blizu procjepa Majuelos, 12 kilometara od mjesta gdje se nalaze linije ili geoglifi Nazce“, rekao je arheolog Johny Isla, zadužen za naslijeđe te civilizacije unutar Ministarstva kulture.

Imaginarna životinja dugog jezika

„Identificirali su figurativni motiv, koji nije mnogo vidljiv. Ne zna se radi li se o zoomorfnim ili antropomorfnim figurama, jer su relativno erodirale“, kazao je Isla, ističući da je do otkrića došlo krajem 2015. godine.

Otkriće je spomenuto na internetskoj stranici španskog National Geographica, u okviru istraživanja koje je tokom sedam godina provodio Sakai s ekipom s japanskog univerziteta Yamagata.

Na stranici je navedeno da crtež, koji se proteže na gotovo 30 metara, predstavlja imaginarnu životinju dugog jezika.

Sakai procjenjuje njegovu starost između 2.000 i 2.500 godina. U julu 2015. godine je ista japanska ekipa otkrila 24 geoglifa, podsjetio je Isla. U civilizaciji Nazca najzanimljivija su pojava veliki geoglifi, crteži na tlu nastali skidanjem površinskih slojeva zemlje do svjetlijih donjih slojeva kamena.

Na popisu kulturne baštine

Iz ptičje perspektive mogu se uočiti motivi i ukrasi (životinje, ljudi i biljke), slični onima na keramici. Značenje crteža nije sasvim jasno, no vjerovatno su vezani uz religijska vjerovanja. Od 1994. godine su na Listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Izvor: ALJAZEERA/Agencije

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *