Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ЗЕМЉА 17 ЦАРЕВА: Ово су римски императори рођени на територији Србије

Преобраћање Константина (Фото: Википедија)

Римско царство се на врхунцу моћи простирало на три континента. Иако је читав Балкан био под контролом „Вечног града“, број римских императора који су рођени на територији данашње Србије је изненађујуће велики.

Ово су римски цареви рођени на територији данашње Србије:

Трајан Деције (Гај Месије Квинт Трајан Деције)

Рођен око 201. године у Будалији, близу Сирмијума (данашњи Мартинци код Сремске Митровице). Владао од 249. до 251. године, када је постао први римски цар који је убијен у бици.

Хостилијан (Гај Валенс Хостилијан Месије Квинт Август)

Рођен око 230. године у Сирмијуму (данашња Сремска Митровица). Био је млађи син Трајана Деција, а владао је само пар месеци пошто је млад преминуо од куге.

Клаудије Готски (Марко Аурелије Валерије Клаудије Август)

Рођен у Сирмијуму 10. маја 210. године. Владао је од 268. до 270. године, када је преминуо од куге. Познат је по егзекуцији Светог Валентина.

Квинтил (Марко Аурелије Клаудије Квинтил Август)

Рођен у Сирмијуму око 212. године. Био је рођени брат Клаудија Готског и владао је неколико месеци пре него што је убијен 270. године.

Аурелијан (Луције Домиције)

Рођен у Сирмијуму 9. септембра 214. године. Владао је од 270. до 275. године, када га је убила преторијанска гарда на путу ка Малој Азији.

Проб (Марко Аурелије Проб Август)

Рођен у Сирмијуму 19. августа 232. године. Владао је од 276. до 282. године. Као и Аурелијана, убила га је његова сопствена војска.

Максимијан (Марко Аурелије Валерије Максимијан Херкулије Август)

Рођен близу Сирмијума око 250. године. Владао је заједно са Диоклецијаном од 286. до 305. године, када је заједно са Диоклецијаном абдицирао. На престо се вратио 310. године, али га је збацио легитимни владар Константин И, после чега је Максимијан извршио самоубиство.

Галерије (Гај Галерије Валерији Максимијан Август)

Рођен у Феликс Ромулијани (Гамзиград) око 260. године. Владао је од 305. до 311. године уз Констанција, Севера, Константина и Ликинија. Подигао је Феликс Ромулијану у близини данашњег Зајечара.

Север II (Флавије Валерије Север Август)

Рођен у Наисусу (данашњи Ниш). Владао је од 306. до 307. године, када га је Максентије заробио и приморао да изврши самоубиство.

Константин I Велики (Флавије Валерије Аурелије Константин Август)

Рођен у Нишу 27. фебруара 272. године. Остао је запамћен као највећи император потног Римског царства. Владао је од 306. до 337. године, а остао је запамћен по Миланском едикту донесеном 313. године, чиме је хришћанство постало званична вера царства.

Максимин Даја (Гај Валерије Галерије Максимин Даја Август)

Рођен близу Феликс Ромулијане, код данашњег села Шаркамен. Владао је током грађанског рата који је трајао од 311. до 313. године, када га је победио Ликиније I.

Ликиније I (Гај Валерије Ликинијан Ликиније Август)

Рођен око 263. године близу Феликс Ромулијане, владао је заједно са Константином великим од 308. до 324. године, када га је Константин збацио и погубио.

Констанције II (Флавије Јулије Констанције Август)

Рођенн је у Сирмијуму 7. августа 317. године, као други син Константина Великог. Владао је сам од 350. до 360. године, док је пре тога, од 337. до 340. делио престо са Константином II и касније од 340. до 350. са најмлађим братом Констансом.

Ветранио (Флавије Ветранио Август)

Рођен негде на територији данашње Србије, владао је са Констанцијем II током 350. године.

Јовијан (Флавије Јовијан Август)

Рођен у Сингидунуму (данашњи Београд) око 331. године. Изабран је за цара након смрти Јулијана. Владао је непуних годину дана – од јуна 363. до фебруара 364. године.

Грацијан (Флавије Грацијан Август)

Рођен у Сирмијуму 359. године. Био је цар од 375. до 383. године. У његово време хришћанство је постало доминантна вера у Царству. Под Амброзијевим утицајем, Грацијан је забранио паганске култове у Риму и наредио је да се из римског сената уклони олтар богиње Победе.

Констанције III (Флавије Констанције Август)

Рођен у Наисусу, имао је бриљантне војне победе, али је умро после само годину дана проведених на престолу. Његов син Валентинијан III је последњи значајнији владар западног Римског царства.

Извор: Правда /Newsweek.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *