Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SNIMA SE FILM O PESNIKU MAJAKOVSKOM

Na filmskom festivalu u Kanu održana je prezentacija filma „Majakovski“ o velikom ruskom pesniku futuristi koji će do kraja ove godine u Rusiji početi da snima Aleksandar Šejn.

Ljilju Brik (koja će se u filmu zvati Muza), dugogodišnju ljubav Vladimira Vladimiroviča Majakovskog (1893-1930) igraće režiserova supruga Čulpan Hamatova. Još uvek se ne zna ime osobe koja će se pojaviti u naslovnoj ulozi, a autori se nadaju da će za tu ulogu pronaći nekog mladog, talentovanog glumca.

U filmu će se pojaviti i supermodel Natalija Vodjanova u ulozi druge muze zaljubljivog pesnika „Oblaka u pantalonama“, Tatjane Jakovljeve (koja je takođe bila model), emigrantkinje sa kojom se Majakovski upoznao u Parizu godinu i po pre nego što je izvršio samoubistvo. Nameravao je da se sa njom oženi i dovede je u Sovjetski Savez.

Film „Majakovski“ će se snimati prema scenariju koji je Šejn napisao zajedno sa, sada već pokojnim publicistom Arkadejem Vaksbergom, autorom knjige o Ljilji Brik, navodi sajt književnost.org.

Kako uveravaju autori ovog projekta, film neće biti samo puka biografija pesnika, nego iskren pokušaj da se pronikne u njegov izvanredno složen karakter i sudbinu. Snimanje će početi do kraja 2012, a planirano je da film uđe u bioskopske dvorane kroz dve godine, 2014.

Film „Majakovski“ namenjen je ne samo ruskoj publici, nego možda i više gledaocima anglo-saksonskog govornog područja.

Na konferenciji za štampu održanoj prilikom prezentacije ovog projekta u Kanu, posebno je ukazano na činjenicu „da mnogi smatraju kako je Majakovski uticao na pank-pokret i postavio standarde savremene reklame“.

Izvor: B92/B.Rakočević, književnost.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *