Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŽELJKA ZDJELAR NOVA KARMEN

Premijera u narodnom pozorištu

Na sceni Narodnog pozorista ćemo petog februara moći da gledamo jednu novu „Karmen“, u izvodjenju Zeljke Zdjelar. Mlada pevačica opere Narodnog pozorišta je po profesiji i stomatolog.

Jos kada je 1875. godine u Parizu po prvi put izvedena ovo Bizeovo remek-delo, odmah se osetilo da je rec o nečemu sasvim drugačijem od svih drugih opera. I tako je ostalo do dana danasnjeg.

Nigde kao u ljubavima i stradanju mlade i slobodoumne Karmen nema toliko strasti i romanticne čeznje. Zbog toga, ali i zbog prelepe muzike, Brams je gledao ovu operu cak 30 puta, nemacki kancelar Bizmark 18 puta, a Čajkovski, Vagner i Niče su je smatrali najlepsim primerom muzičkog romantizma. I zato je vrhunac karijere svakog mecosoprana u svetu to da otpeva i odigra tragicnu i zavodljivu Karmen.

Sada je tu priliku dobila lepa i darovita Zeljka Zdjelar, jedna iz mlade garde beogradske Opere. Ona ce sigurno u svoje izvodjenje uneti mnogo čega svog i originalnog, pa će njena uloga Karmen iz srca Andaluzije sigurno privući nove poklonike operske umetnosti i opravdati ukazano poverenje.

Izvor: BlicOnline/V.Đ.Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *