Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DESET GODINA SOBRALOVOG STRIPA

PARIZ – Francuski strip crtač Patrik Sobral, koji je nagradjen 2013. na prestižnom festivalu u Angulemu, napravio je od „Les Legendaires“ jedan od najpopularnijih frankofonih stripova sa tri miliona prodatih albuma.

Sobral kaže za agenciju Frans pres da mu je glava i dalje „puna scenarija i projekata“.

Povodom 10 godina „Les Legendaires“, epske fantastike u stilu manga stripa, biće organizovana velika retrospektivna izložba na Medjunarodnom festivalu stripa koji počinje u četvrtak u Angulemu.

Od prvog toma 2004. godine, čitaoci od osam do 12 godina prate avanture pet junaka koji pomažu stanovnicima Alizije koje je veštica pretvorila u decu i sve rade kako bi ponovo postali odrasli. U oktobru izlazi 17. tom.

Strip je 90 odsto inspirisan mangom koja mi je strast od detinjstva, kaže 41-godišnji Sobral. „Tu ima takodje duha 80-ih i vrednosti kao što su prijateljstvo, nesebičnost… koje se stalno pričaju deci“, dodaje.

Autor kaže da je strip po uspehu prevazišao njegova očekivanja s obzirom na to da je prodato više od tri miliona primeraka. „Kad crtam neku priču, odmah mislim na nastavak, glava mi je puna scenarija“, ističe Sobral.

Animirani film „Les Legendaires“, koji je uradjen za francusku televiziju TF1, planiran je za 2015. godinu. „Bio sam konsultant na tom projektu. Adaptacija bi mogla da omogući da serija postane poznata izvan frankofonije“, nada se Sobral.

Izvor: Beta-AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *