Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MARINA ABRAMOVIĆ MEĐU NAJKONTROVERZNJIM UMETNICIMA SVETA

Još jedno priznanje

Photo: Stock

Kroz svoj program „ICON“ namenjen kulturi, CNN već neko vreme pravi liste značajnih umetnika prošlog veka, a 22. decembra objavljena je lista pet najkontroverznijih, na kojoj je Marina Abramović zauzela četvrto mesto

Prvo mesto pripalo je španskom umetniku Santijagu Sieri, koji je instalacijom „245 kubnih metara“ izazvao mnoge kritike. Instalacija zapravo predstavlja sinagogu u Pulhajmu pretvorena u gasnu komoru. Na drugom mestu se našao kineski umetnik Ai Veivei koji je u jednom od poslednjih poduhvata objavio imena dece stradale u Sečuanu. Zbog toga je došao u sukob s policijom.

Američki umetnik Džef Kuns, najširoj publici poznat po fotografijama seksualnog odnosa sa porno zvezdom Ćićolinom, našao se na trećem mestu.

Marina Abramović je na četvrtom mestu, a peto je pripalo Ričardu Prinsu najpoznatijem po seriji fotografija „Spiritualana Amerika“, na kojim se nalazi tadašnja naga desetogodišnja glumica Bruk Šilds.
The Artist is Present: Marina Abramović i MoMa-i
Photo: zimbio.com

Marina Abramović je rođena u Beogradu 1947. Jedina je umetnica s područja bivše Jugoslavije koja je bila uvrštena u anketu magazina Time u kojoj su bili predloženi najbolji umetnici 20. veka. Dobitnica je niza nagrada, poput nagrada Udruženja američkih kritičara 2004. godine, nagrade grada Njujorka za igru i performans 2003, a dela su joj uključena u mnoge svetske javne kolekcije. Bila je profesor na visokim školama u Berlinu, Hamburgu, Braunšvajgu, gostujući profesor na Akademiji u Parizu.

Tokom svoje višedecenijske karijere svojim često rizičnim preformansima, Marina Abramović je izazivala brojne polemike i samim tim postala jedna od najznačajnijih svetskih umetnica. Na Bijenalu u Veneciji je učestvovala pet puta, a 1997.godine je dobila i glavnu nagradu „Zlatnog lava“.

Ove godine priređena joj je retrospektivna izložba u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku koja je zabeležan kao najposećenija u istoriji MoMa-e. Obuhvatila je najbolje radove umetnice u poslednje tri decenije i to u svim medijima u kojima se izražavala, od fotografija i performansa do video radova. Izbor od 50 radova napravio je autor izložbe, viši kustos MoMa-e Klaus Bizenbauh. Najpoznatiji performansi Marine Abramović izvodili su se tokom trajanja izložbe, puna dva meseca, a to će raditi drugi umetnici.

Među poznatije performanse ubrajaju se „Balkanski barok“ izveden na Venecijanskom bijenalu 1997. za koji je dobila Zlatnog lava, „Kuća s pogledom na okean“, izvedena u galeriji Sean Kelly u Njujorku i „Sedam lakih komada“ izvedenih u Guggenheimu u Njujorku.

U okviru velikog Mančesterskog međunarodnog festivala zakazana je premijera predstave „Život i smrt Marine Abramović“ u režiji Roberta Vilsona. U ovoj biografskoj predstavi Marina tumači lik svoje majke.

Dok svet slavi povratak performansa u 2010. godini, ex Yu kulturni prostor će je pamtiti po odlasku najvećeg performera kojeg je imao, smrti Toma Gotovca, koji je umro u 74.godini u potpunoj bedi.

Izvor: e-Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *