Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DANI SRBIJE“ U RUSIJI

Manifestacija koja zaokružuju predstavljanje srpske kulture u četiri ruska grada „Dani srpskog filma“ održava se u Moskvi. Pokrovitelji manifestacije „Dani Srbije“ u Rusiji su ministarstva kulture dveju zemalja.

„Dani srpskog filma“ u Moskvi zaokružuju predstavljanje srpske kulture u četiri ruska grada: Moskvi, Sankt Peterburgu, Hanti Mansisku i Velikom Novgorodu. Do 30. novembra „Dani Srbije“ u Rusiji održavaju se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture dve zemlje.
Pripremila Snežana Stamenković

Više od 100 novinara pratilo je manifestaciju, „Dani srpskog filma“ postali su glavni kulturni događaj u Moskvi uz prisustvo Emira Kusturice na svečanom otvaranju i iznenadnog dolaska Nikite Mihalkova.

U „Hudožestvenom kinoteatru“ u samom centru grada rezervisanom za umetničke filmove do 27. novembra prikazuje se osam filmova.

Kusturica kaže da dok je studirao filmsku školu dobijao je zadatak da napravi filmsku priču. Najlakše mu je bilo da se snađe tako što bi uzimao Čehovljevu knjigu priča i formirao film na osnovu nje.

Dok je Kusturičina najava da će novi film “Kako nisam snimio Zločin i kaznu“ snimati u rusko-srpskoj produkciji otvorila razgovore o saradnji filmadžija, u Moskvi je dogovoreno angažovanje arheografa Narodne biblioteke Srbije, biblioteka u Moskvi i Petrogradu i Istorijskog muzeja Moskve.

Ruski ministar kulture Aleksandar Avdejev kaže da žele što bolji uvid u srpsko stvaralaštvo i planiraju za sledeću godinu bolje finansiranje i više kulturne razmene.

Ministar kulture Srbije Predrag Marković kaže da u okviru srpskih kulturnih manifestacija kulminiraju dani filma gde je fantastičan odziv publike na imena naših reditelja i glumaca.

„Danima srpskog filma“ se završava predstavljanje kulture Srbije u Rusiji, koje je počelo 15. septembra u Sankt Peterburgu koncertom Slobodana Trkulje i „Balkanopolisa“, a nastavljeno izložbama „Svetsko nasleđe – Srbija“ i „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *