Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA O MODI IZMEĐU DVA SVETSKA RATA

NOVI SAD – U Galeriji Matice srpske (GMS) u Novom Sadu sutra će biti otvorena izložba „Građanski modernizam i popularna kultura. Epizode modnog, pomodnog i modernog (1918-1941)“, autorke dr Simone Čupić.

Tom izložbom će se GMS uključiti u mesec mode u Srbiji, manifestaciju koja se priređuje povodom međunarodne muzejske konferencije posvećene odevanju.
Ideja je da se kroz likovni materijal i odabrana dela prikažu istorijski događaji i društvene promene koje su se u srpskoj sredini odigrale u periodu između dva svetska rata.
Izlaganjem umetničkih dela koja obuhvataju portrete tadašnjih filmskih diva, autoportrete umetnika, predstave građanskih enterijera i javnih prostora namenjenih zabavi, biće predstavljen duh jednog vremena, shvatanja i težnje jedne dinamične epohe u nacionalnoj istoriji.

Biće predstavljeno oko 50 radova među kojima su slike i crteži iz fondova GMS, Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog pozorišta, Galerije „Milena Pavlović Barili“, Galerije „Sava Šumanović“, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija.
Na otvaranju izložbe, koja će trajati do 20. oktobra, govoriće pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić, upravnica GMS Tijana Palkovljević i autorka Simona Čupić.

Izvor:Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *