Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SPEKTAKULARNA IZLOŽBA ABRAMOVIČEVE DRAGE

Skulptura „Doogpool (Logs)“ očito nezamjenjivog njujorškog umjetnika Jeffa Koonsa zauzima važno mjesto na izložbi u „Garaži“ FOTO: AFP

Lijepa i na Zapadu školovana pratilja ruskog milijardera Romana Abramoviča Darja Žukova u svojoj moskovskoj galeriji nazvanoj Garaža otvorila je najveću izložbu suvremene umjetnosti u povijesti glavnog ruskoga grada.

Izložba u ‘Garaži’

Publika je to zaslužila

U zdanju komunističke autobusne garaže Žukova je izložila pedeset i tri djela od trideset i tri suvremena likovna svjetska umjetnika iz kolekcije francuskoga bogataša Françoisa Pinaulta, uz stručnu pomoć kustosice Caroline Bourgeois.

– Moskovska likovna publika zaslužuje uvid u suvremene svjetske likovne tokove – izjavljuje lijepa Žukova, kći jednog od najbogatijih ruskih poslovnih ljudi i političara Aleksandra. Ona je, sve do lipnja, Moskovljanima ponudila izložbu djela umjetnika kao što su Maurizio Cattelan, Jeff Koons, Subodh Gupta, Shirin Neshat, Takaski Murakami, Tim Noble, Bill Viola, Joana Vasconcelos, Sue Webster…

Viseće srce“ Jeffa Koonsa postiglo je cijenu od 16 mil. €

U prostranim dvoranama bivše autobusne garaže, koju je Žukova lani otvorila izložbom ruskih umjetnika iz New Yorka Ilye i Emilije Kabakov, puno pažnje pobuđuje „Viseće srce“ Jeffa Koonsa koje je prije dvije godine postiglo cijenu od 16 milijuna eura na aukciji kod Sothebyja.

Izložba nazvana „Stanje svijeta“ načelno je podijeljena u tri dijela. Jedan se bavi se ratom, drugi društvom spektakla a treći globaliziranim svijetom. Roman Abramovič svojoj je djevojci pomogao u plaćanju visokog osiguranja bez kojeg umjetnine Francoisa Pinaulta u rasponu od slika i skulptura do fotografija i instalacija ne bi mogle na dug put do Moskve.

Kao i Pinault, koji je jedan od trenutno vodećih kulturnih mecena u Europi (pa ima i patronat nad Palačom Grassi u Veneciji, ali je i dioničar aukcijske kuće Christie’s), i Abramovič posljednjih godina, uz nogometaše, naveliko kupuje i umjetnine. Tako je svijet obišla vijest da je kupio Degasovo ulje za 26,5 milijuna dolara, ali i u samo jednom danu prošle godine kupio djelo Luciana Freuda „Benefits Supervisor Sleeping“ za 21,5 milijuna eura te „Triptih“ Francisa Bacona za 55,4 milijuna dolara.

Velika pažnja javnosti

Reprezentativna izložba Darje Žukove pobudila je veliku pažnju ruske javnosti. Uostalom, spomenutu prvu izložbu bračnog para Kabakov na mjesec je posjećivalo impozantnih 60.000 ljudi. A kako je Centar za suvremenu umjetnost lijepe Žukove neprofitna galerija, ulaz je besplatan, baš kao i galerija Tate Modern u Londonu, koja je možda bila inspiracija za otvaranje moskovske galerije.

Izvor: Večernji hr Denis Derk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *