Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJBIZARNIJI NASLOVI KNJIGA

Pogledajte tko je ove godine nominiran za Diagram i čiji će se bizarni naslov knjige pridružiti klasicima poput ‘Ljudi koji ne znaju da su mrtvi’.

O nagradi Diagram već smo iscrpno izvještavali. No, nije naodmet gradivo ponoviti još jednom budući da u ovoj poplavi bizarnih književnih nagrada Diagram ipak ima najdužu tradiciju. Naime, prvo izdanje nagrade je bilo 1978., kada je pobijedila knjiga naslova Zapisi s druge međunarodne radionice o golim miševima, i od tada svake godine londonski časopis Bookseller dodjeljuje nagradu knjizi s najneobičnijim naslovom. Tvorac nagrade je Booksellerov kolumnist Horace Bent, a prvi put ju je predstavio na frankfurtskom sajmu knjige. Inače, prošle godine je bila trideseta obljetnica nagrade povodom čega se birala knjiga s najbizarnijim naslovom u posljednja tri desetljeća. Utrka je bila izuzetno neizvjesna, a pobijedio je naslov Grčki seoski poštari i broj njihovih opoziva koji je u posljednjem trenutku pretekao favorita na kladionicama Ljude koji ne znaju da su mrtvi.

Književni magazin Bookseller objavio je popis kandidata za ovogodišnje izdanje Diagrama. U uži izbor ušlo je šest naslova. Favorit među engleskim kladioničarima je knjiga Metafizika pavijana (Baboon Metaphysics) Dorothy Cheney i Roberta Seyfartha. No žestoku konkurenciju će imati u knjizi Veliko sito i njegove aplikacije (The Large Sieve and its Applications) Emmanuela Kowalskog, zatim naslovu Skidajte i pletite sa stilom (Strip and Knit with Style) Marka Hordyszynskog, Rubna konzultacija debelog crijeva (Curbside Consultation of the Colon), Tehnike za praćenje korozije (Techniques for Corrosion Monitoring) Lietai Yanga i Svjetski vodič kroz 60-miligramske paketiće Fromage Fraisa 2009- 2014. (The 2009-2014 World Outlook for 60-milligram Containers of Fromage Frais) Philipa M. Parkera.

O pobjedniku odlučuje publika pa tako za vašeg favorita možete glasati na stranicama Booksellera, a najbizarniji naslov će biti proglašen 27. ožujka ove godine.

Izvor: Booksa n.s.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *