Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA POVODOM 70 GODINA OD ŠPANSKOG GRAĐANSKOG RATA

Dokumentarna izložba Dopisnici iz Španskog građanskog rata (1936-1939) u galeriji Instituta Servantes u Beogradu biće otvorena večeras i trajaće do 15. marta. Izložba je organizovana povodom 70 godina od Španskog građanskog rata, u saradnji s Fondacijom „Pablo Iglesijas“ iz Španije. Izložba je sastavljena od 30 najboljih hronika, opisa mesta i osoba (…) napisanih na samom borbenom polju, koje su, kako je saopšteno iz Instituta Servantes, izazvale veliku pažnju u celom svetu.

Hronike opisuju događaje kao što su bombardovanje Gernike, bitka u Teruelu, masakr u Badahosu i zauzimanje tvrđave u Toledu, a njihovi autori su Ernest Hemingvej, Džon Dos Pasos, Mihail Kolcov, Feliks Koreija, Mario Neves i drugi. Na izložbi se može videti i reprodukcija sobe u hotelu „Florida“ u kojem su živeli i radili strani izveštači.

Hronike su objavljivane u dnevnim novinama kao što su Diario de Lisboa, Chicago Tribune, Toronto Daily Times, New York Times i ruska Pravda. Među „istorijskim hronikama“ posebno se izdvaja intervju koji je dao general Franko 10. avgusta 1936. godine dopisniku Feliksu Koreiji za novine Diario de Lisboa. Koreija je u članku pokazao ko je, zapravo, Franko i šta namerava, a intervju je kasnije objavljen u svim vodećim svetskim dnevnim novinama, navodi se u saopštenju.

Izložba Dopisnici iz Španskog građanskog rata (1936-1939) prvi put je predstavljena 2006. godine u sedištu Instituta Servantes u Madridu. Prošle godine je izložba obišla centre Instituta Servantes u Njujorku, Atini i Lisabonu, a nakon Beograda biće predstavljena pred publikom u Varšavi i Moskvi. Izložbu će večeras, kako se najavljuje: u 19 sati, otvoriti direktor Instituta Servantes Huan Fernandes Elorijaga i kustos Karlos Garsija Santa Sesilija. Ulazak je slobodan.

Poseban odjek

U Institutu Servantes (Čika Ljubina 19, 11000 Beograd) objašnjavaju: „Od svih ratova koji su uzdrmali svet, Španski građanski rat je imao poseban odjek i okupio je dobar deo novinara, pisaca, intelektualaca i umetnika. Španski građanski rat predstavljao je bojno polje svetskog rata i poslednji sukob kome su se priključile hiljade dobrovoljaca iz celog sveta kako bi se borili za svoje ideje. U modernom dobu ne postoji drugi rat koji je izazvao tako intenzivne emocije, duboko saosećanje i tako silovite podele. Na poziv legitimne španske vlade, doputovali su intelektualci, filozofi i umetnici, pripadnici različitih i u mnogim slučajevima suprotstavljenih tendencija i ideologija kako bi izveštavali o ratnim dešavanjima. Poznati svetski dnevni listovi i časopisi poslali su svoje najbolje reportere kako bi pokrili sukob u kojem se odlučivalo o raspodeli snaga koje će vladati 20. vekom…“

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *