Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

URUČENE NAGRADE ZA SATIRU „RADOJE DOMANOVIĆ“

Nagrade Fonda „Radoje Domanović“ uručene su juče četvorici laureata za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri.

Dobitnici Momo Kapor, Rade Jovanović, Savo Martinović i Siniša Pavić, čije je „tanano osećanje za humor“ poznato književnoj publici, obeležili su poslednju godinu društvenog i političkog života u Srbiji, navodi se u obrazloženju koje je pročitao direktor Fonda Radoslav Tilger.

„Pišem u samoodbrani i za svoju ulicu“, rekao je, primajući nagradu u Ministarstvu za dijasporu, pisac, slikar i akademik Momo Kapor, govoreći sa aluzijom na savremene političare „od kojih bolje spava sanjajući Beograd“.

„Lupali smo u šerpe, a sada se lupamo rukama u glavu“, rekao je Kapor u duhovitom osvrtu na političku satiru koju je „teško pisati protiv onih koje smo sami doveli na vlast“.

Knjiga aforizama „Kratko i jasno“ koja je, kako je rečeno, koncentrat misaonosti, duhovitosti i kritičnosti, donela je nagradu užičkom satiričaru Radetu Jovanoviću.

Prema obrazloženju žirija, Jovanović je prepoznatljiv po aforizmu – „najteže je biti Srbin danas, kad ti niko ne brani“, stvorio je „upečatljivo i duhovito satirično delo o nedelima onih koji uništavaju i narod i državu pa čak i nadu da će nam nekada biti bolje“.

Za vredno delo „Pitamteja“, u kome se svaka rečenica završava znakom pitanja, a podjednako su vredni i pitanja i odgovori pitanjem, pripala je Savi Martinoviću, koji je ponudio novu formu u trenutku kada je izgledalo da u aforistici nema mogućnosti za novine na planu forme, tematike i poetike.

Nagradu je dobio i Siniša Pavić, „alhemičar koji je 80.000 stranica pisanih rukom pretvorio, uz pomoć drugih umetnika, u televizijske serije, drame, filmove, pozorišne komade i knjige“.

Pisac koji se proslavio „Višnjom na Tašmajdanu“ i televizijskim serijama „Bolji život“, „Srećni ljudi“… nagradu je dobio za seriju „Bela lađa“ i satiru upućenu političkim strankama i njihovim liderima koje je predstavio sa humorom i primerenom dozom cinizma.

„Kada je iz Sinja stigao u mirnu beogradski Cvijićevu ulicu, nije ni sanjao da će Srbiji biti potreban novi Nušić“, rečeno je na svečanosti.

Nagrade se sastoje od Povelja Fonda i novčanog dela od 50.000 dinara.

Izvor: Blic Online Tanjug/ Foto Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *